Gryning

Gryning

söndag 27 juni 2010

Bäcken med de gyllenbruna öringarna


Det var här det började för snart tjugo år sedan. I den raststugan bodde jag då jag lärde mig bäckmeta öring.


Stugan är en upprustad skogshuggar- och flottarkoja. Guttan rinner förbi.


Det var den ån jag följde nedströms då jag hittade bäcken, blev nyfiken och gav mig upp efter den. Idag använder jag en gammal skogsväg för att komma till men jag får ändå gå en bit upp till de bästa fiskeplatserna. Nu skulle bäcken och dess omgivningar få visa vad de gömde. Stigen längs ån är omväxlande brant och flack, här och var med fast mark och stundom mera blötmyr eller sanka gräsängar. I första branten hade murklorna kommit upp.


En bit ovanför branten finns en sankäng där tidigare en skogskoja stått. Av huset finns knappt något kvar. Timret är förmodligen bortfraktat och har blivit ved eller en ny koja men ännu finns en snöplog kvar vid ängen.


Kanske har hästar dragit den eller möjligen en skogstraktor. Ovanför ängen blommade kattfot.


På de flackare partierna flyter bäcken stillsamt och låter skogen spegla sig.


Här och var blommade hjortronen.


I de branta partierna glittrar och skummar bäcken.


Där går inte att meta men det är bra platser för de minsta fiskarna att söka skydd och föda på. Det flög många vackert brunröda fjärilar men jag har inte kunnat hitta vilken art det kan vara. (100701 Jag har nu fått veta att det är en Freijas pärlemorfjäril, Boloria freija.)


Här och var breddar bäcken sig eller gömmer djuphålor. Här är det lite djupare och den platsen kan hålla en stor fisk.


Roslingen blommade också.


Nu är vi nära bäckens början. Här är en av de bästa fiskeplatserna.


Äntligen uppe! Det är inte mer än femtio meters höjdskillnad ner till skogsvägen men det känns ändå i benen för den som är van vid släta vägar och trottoarer.


Det vatten som rinner ur sjön genom bäcken och ut i Guttan kommer till Sörälven och vidare ut i Österdalälven. Det finns en liten eldstad vid sjökanten. Den kommer väl till pass!


Så är det dags att skrida till handling. Bäcken gav mig fler och större öringar än ån jag fiskade dagen innan. Detta är den första fisken för dagen men inte den största.


Nöjd med min dag återvände jag till Idre.

5 kommentarer:

NatureFootstep sa...

Låter härligt!

BeBest sa...

Det VAR härligt!
Ibland funderade jag på vad en foto- och naturkunnig person som du kunnat ha fått ut av en sån resa. Det fanns ju mycket att se men olika sätt att se på det.

mumriken sa...

Nå, vi kan ju alla se vad en fotokunnig person kan få ut av resan... Du har så otroligt vackra bilder i dina bloggar....

imsy sa...

Åhhh...! Jag örstår verkligen att det är ditt mest eftersökta inlägg!

BeBest sa...

Hej mumriken!
Nja det är inte jag som är den fotokunnige i detta sammanhang. Jag kan ibland se vad som skulle kunna göra sig på bild men för att få till denna bild behövs en kunskap och en erfarenhet som jag faktiskt inte har. Jag kan bara göra så gott jag kan med det lilla jag tror mig ha förstått. Du är ju en av dem som lärt mig lite om min kameras funktioner.

Jodå Imsy. Många sportfiskare letar sig hit och kanske hoppas få se enorma fiskar och häftiga beten men det är inte riktigt det jag vill visa. För mig är mitt fiske något annat än tjoande prestationer och krokförsedda penisförlängare.

Skicka en kommentar