Gryning

Gryning

onsdag 9 januari 2013

En solgul hibiskus

I början av juli 2012 köpte jag en gul hibiskus. Den var inte dyr. Det är en sån som de industrialiserade storodlarna världen över producerar hundratusentals av varje år. Via internationella distributörer hamnar så blommorna i händerna på lokala distributörer, för att till sist komma att stå på en hylla i två veckor i en livsmedelsbutik. Många av alla dessa vackra hibiskusar, eller för den delen andra krukväxter, finner ingen köpare utan vissnar bort redan i butiken.

Den här sorten kallas Athenacus. Plantan jag köpte hade många knoppar och de flesta gick också i blom. Blommorna stod sig i flera dagar. Tålighet vid hantering, motståndskraft mot parasiter och sjukdomar, stor blomvillighet samt blommor som håller sig fina upp mot en vecka, är bra för butikerna men det är inte så tokigt för kunden heller!

De egenskaperna som handeln samt odlingsindustrin eftersträvat och med hjälp av forskning och korsningar samlat hop i ett antal kommersiella sorter, kan vara bra att få in i hobbyodlarnas mera ömtåliga men ytterst praktfulla hibiskusar. Jag har börjat gå den vägen.

Min Athenacus har alltså fått lämna pollen till mina övriga hibiskusar de gånger de blommat samtidigt eller själv fått pollen från de andra. Det har också hänt att två blommor på Athenacus fått befrukta varandra. Resultatet av alla olika korsningsförsök kan väl enklast sägas vara varierande. Ibland blir det faktiskt frön, kanske gror något av dem och möjligen växer den första lilla späda plantan till en hibiskus. Det är inte alltid det går så väl. 

Det sker alltså en naturlig utslagning längs vägen från ett känsligt knoppanlag på en hibiskus genom hela kedjan av blomning, befruktning, fröbildning, sådd, grodd och uppväxt, som måste till för att det ska bli en ny hibiskus. Man får hoppas att de, som till slut växer till sig, gör så därför att de verkligen är livskraftiga och att det inte enbart handlar om tur och otur för dem som inte kom så långt. Sen är frågan hur det går med bildandet av nya knoppar och blomningen på den nya plantan: Blir det något och hur ser blommorna ut? 

Den 16 juli 2012 befruktades blomman på bilden med pollen från en annan blomma på Athenacus. De bägge nyss utslagna blommorna fick pollen av varandra så fort det gick att utföra pollineringen. Utvecklingskedjan från pollinering till färdigt frö har fungerat så här långt. I måndags planterade jag ett frö. Även den andra blomman bildade ett fröhus som fortfarande ser friskt ut. Kanske finns det något frö att så där också. När fröhuset väl har mognat och öppnat sig får jag veta.

6 kommentarer:

Lennart sa...

Hm, blomporr igen...

baraenbildavmig sa...

Det låter väldigt avancerat alltihop. Jag lyckades ha ihjäl en gul hibiskus en gång. Den överlevde länge, men till slut så...

BeBest sa...

Ja här var det kultur i dess bästa mening!

BeBest sa...

Så avancerat är det nog inte. Det räcker med en vanlig vattenfärgspensel. Sen pillar man lite med penselhåren på pollenet och sen på pistillens märke och ... Klart!
Jag tror det är knepigare att lägga på mascara eller nagellack snyggt!

Jag har också dräpt ett antal hibiskusar. Det är också lätt gjort. Det verkar som de bara själva bestämmer sig för att dö och sen finns ingen hjälp att ge eller få!

Märit i Mariehem sa...

Man blir nästan lockad att själv försöka med litet förädling. Hittills har det vara lyckats genom tre egna barn! ;-)

BeBest sa...

Ja försöka duger! Det kan inte mer än misslyckas och i så fall är ingen skada skedd ... men ifall allt går väl, blir det spännande att se vad som händer den dagen det blir dags för blommor på den nya plantan.

Jag hoppas att det ska vara dags för min första egna hibiskus att blomma i år. Än har jag inte sett några knoppar men de kanske kommer när dagarna blir längre och ljusare.

Skicka en kommentar