Gryning

Gryning

onsdag 23 januari 2013

Lapa solsken!


Om man väljer den kortaste vägen mellan där jag bor och där jag handlar min mat går man i normal promenadtakt dit på mindre än en kvart. På den tiden hinner solen knappt upptäcka att man finns, än mindre skicka på en lite värmande solsken! 

Solen hade en av sina numera ganska fåtaliga generösa dagar igår. Den välviljan ämnade jag försöka gotta mig så mycket som möjligt i. Snabbaste väg till Ica var inte att tänka på i det läget. Här skulle det sugas åt sig så mycket solenergi som möjligt! Jag skulle gå runt hela Duveholmssjön för att ta mig fram till ”Stig”.

Andra sidan sjön bjuder på ett blandat jordbrukslandskap med vackra vyer som ögat kan njuta av men kameran fångar allt den ser, inte bara det ögat uppfattar. Vill jag inte se alla kraftledningar över åkrarna kan jag styra min upplevelse och ta åt mig av det sköna som också finns där men så gör inte kameran. Ledningarna går som böjda kirurgsnitt tvärs över bilderna och dessa bågar stör mitt sinne för estetik. 

Jag har följaktligen inte försökt fota åt den sidan om vägen där man dragit fram kraftledningarna. Det är därför ni inte får se hjortarna som uppehöll sig bortom stolparna. Jag kan dock berätta att det är mäktigt att se djuren avteckna sig mot vit solbelyst snö. Åt andra sidan hade jag endast min egen skugga att ta hänsyn till. Jag klarade ibland att knäppa snabbare än min egen skugga. Bäst gick det om jag tog mina foton innan skuggan hann fram.

Vid bortre änden av sjön finns Djulö Kvarn. Där kan man ibland få se strömstarar. Igår fanns ingen sån på plats medan jag var där men en av stenarna i forsen hade iklätt sig en tjusig kreation.

Carl Ugglas Park är ett rätt stort område. Det är inte enbart vyer över vatten man får där utan även en hel del skogsmiljö. Här bland alla höga lindar är det en buske, gissningsvis en hassel, som klätt upp sig.

En annan buske hade draperat sig i en elegant boa av snö.

Jag passerade förbi vattendelen av parken. Naturligtvis kunde jag inte låta bli att ta med mig ett antal foton därifrån men dessa bilder berättar endast samma sagor som de jag visade igår.

10 kommentarer:

Libra sa...

Som vanligt väldigt vackra bilder över vackra vyer. Man kan ju faktiskt stå ut med vintern om man ser den genom din kameralins. =)

Anonym sa...

Bara att få se en klarblå himmel är ju underbart! / Monika

baraenbildavmig sa...

Elledningar är ett otyg när man går med kameran. Ner med dem i jorden! I stan är det alla miljoner skyltar och stolpar som står i vägen överallt, överallt. Att vara snabbare än sin egen skugga är också en konst. Jag var också ute och fröjdade mig ett par timmar och njöt av närkontakten med snön när jag behövde komma nära motiven. Från förra promenaden har jag en sån där snöorm, de finns ju överallt, så roliga! Det är vackert med den blå himlen som visar sig dessa soliga dagar, idag är en filmjölksdag igen. Av dina fina bilder idag väljer jag den vackra vattenisbilden som favorit, is är ju nåt jag gillar, måste ta mig till vatten snart!

BeBest sa...

Tack Libra!
Igår hade vi ett vinterväder helt i min smak. Idag och i morgon kan det bli riktigt kall igen. Få se var jag befinner mig på eftermiddan då.

BeBest sa...

Jaa, vi har så även idag men idag hinner jag inte ut med kameran på några längre promenader.

BeBest sa...

Iblan dår det att ”trolla bort” en del skyltar och hundlatriner genom att byta position men luftledningar går det sällan att gömma undan.

Jag trivs ju inte inne i stan och ser därför sällan något där jag vill få med mig på bild.

Märit i Mariehem sa...

Jaså där är där solen håller till...

Vackra foton och det sista var ju läckert!
Vintern är för det mesta vackrare på bild än i verkligheten!
Fast jag och min promenadkompis har varit ute en runda idag. Et långt tag hade vi utsikt över den isklädda Vombsjön. Det var vackert även irl!

Märit i Mariehem sa...

Ska förstås stå "det är där" Ibland rasslar fingrarna till något helt annat än man skriver...
;-)

BeBest sa...

Tack Märit! :)

Vintern kan vara väldigt tjusig när snön är ny, rimfrosten glittrar i solskenet och kylan får näsan att rinna. Det händer ju inte var dag precis. Men det är nog som så att med vinter och barn är det nog på bild de kommer bäst till sin rätt. :D

BeBest sa...

Idag var jag ute på resa. Vid Linköping möts trafiken från Norrköpingshållet av två uppställda gamla flygplan, J35 Draken och J37 Viggen.
Just där blev det ett fantastiskt halo-fenomen på himlen. Jag tänkte stanna på motorvägen och försöka få in solen bakom flygplanen och haloringen runt dem som en lagerkrans.
Jag vågade inte bryta mot trafikreglerna, för jag förstod att många av trafikanterna just då inte var helt koncentrerade på vad som hände på vägen utan precis som jag sneglade mot solen.
Det var ett tillfälle som aldrig återkommer!

Skicka en kommentar