Gryning

Gryning

måndag 14 januari 2013

Med hopp om solsken

Igår trodde jag det skulle kunna bli en stunds solsken på eftermiddan. Vädergissarna hade tyckt sig se det i sin kaffesump men det blev inte så. Istället för att traska ut en stund med kameran kom jag att bli sittande med släktforskningen.

Det jag gör just nu är att ta kopior av husförhörslängderna för gårdarna och torpen i byn. Dessa behövs som verifikationer över vem som bodde där och när. Vilka som var gårdarnas och torpens ägare förändrades inte särskilt ofta men man bytte drängar eller i vissa fall arrendatorer så många fler gånger per bokföringsperiod. Varje bok tar cirka en timme att att behandla. Jag har ett 20-tal kvar. Sen blir det samma procedur med böckerna för födda, vigda och döda samt motsvarande uppgifter uppgifter om alla in- och bortgifta innan och efter de kom eller lämnade Moxboda. Det bör ge en någorlunda klar bild över folklivet i byn.

Just nu skiner faktiskt solen och kan kanske fortsätta så några timmar till. Det är ett tillfälle som jag inte tänker försitta på grund av säktforskingen. Det blir nog tid över för den också vad det lider.

4 kommentarer:

baraenbildavmig sa...

Kom du iväg ut med kameran? Jag hade kameran med mig till mors boende, men var för bedrövad och trött för att orka stanna till och fota på hemvägen.

BeBest sa...

Innan jag hann ut försvann det utlovade solskenet. Det fick bli släktforskning istället.

Märit i Mariehem sa...

När det gäller släktforskning, så hamnar lätt i situationer, där det plötsligt gått flera timmar, sedan man senast tittade på klockan - även om solen skiner aldrig än så!

BeBest sa...

Ja just nu går tiden oerhört fort på kvällarna. Det finns många dagar i veckan då tv inte har ett enda program som jag vill se och då blire det släktforskning tills jag känner mig trött. Det är märkligt så fort tiden går då!
Just nu kopierar jag bara bondgårdarna i byn och deras tjänstefolk samt tillhörande torp. När jag tagit mig ner så långt det nu går i kyrkböckerna ska jag börja gå framåt i tiden igen och föra in det jag hittat i min ”databas”. Det kommer att ta många timmar, dagar, veckor, månader och år men jag räknar med att hinna klart i min livstid. Känner jag mig rätt kommer jag ta en del uppehåll och och ägna mig åt annat dessemellan.

Skicka en kommentar