Gryning

Gryning

måndag 11 februari 2013

Dagar i onyanserat grått


Under den gångna helgen begav jag mig ut en stund. Lördagen endast en kort sväng på grund av snöfallet.. Söndagen något längre i en omvärld av glåmig tristess. Vad fick jag då med mig hem? Grå foton varav några saknade allt utom grått! Man kan verkligen undra varför jag utsätter mig för dessa tämligen förutsägbara besvikelser. Kanske är det hoppet om att kameran och jag någon enstaka gång ska lyckas få en bild som har Det. I söndags klarade vi inte av den uppgiften till full belåtenhet.

Den rutt jag lagt upp ändrade jag i samma stund det stod klart att solljuset skulle lysa med sin frånvaro. Vandringen genom mörk skog minimerades till endast det som blev nödvändigt för att komma vidare. Här kan man se hur illa ställt det var.

Fotot ovan är från Backasjöns norra strand. Dystert! Jag fortsatte mot bron vid Genne och hoppades hitta något värt att rikta kameran mot. Naturligtvis saknades inte motiv men kamerans inbyggda svårigheter att hitta fokus och skärpan då ljuset är svagt och omgivningen kontrastlös gav inte många möjligheter. Detta är den bild som kanske blev bäst men jag är ändå inte nöjd.

Från Genne skulle jag ta mig mot Krämbol och då gick det inte att undkomma en tät skog. Granarna bar mycket snö och likaså björkarna. Det var vackert men ljuset ville inte hjälpa till att få fram skönheten.

Åkrarna och Lillsjön vid Krämbol bjuder på öppna landskap och ljusare förhållanden men en dag som igår, då skuggorna ständigt samlas till en mörkgrå vägg, blir det ändå svårt att få med sig något som kan liknas en vy med varierat djup och ha flera kulörer.

Sen kom flera bra motiv som kameran misslyckades så kapitalt med att jag fortfarande känner mig deppig. Det lär inte bli bättre ljus idag men kanske hittar jag ändå nyckeln till dessa bilder. 

Det sista kameran fick göra innan vi kom hem var att bita i gräset. Färgkombinationen gillar jag. Den får mig att minnas en hund jag en gång hade.

Innan jag idag går ut ska jag göra ordning en fiskgratäng på torsk och kräm fräs. Det kommer att behövas något varmt då jag kommer tillbaka.

6 kommentarer:

baraenbildavmig sa...

Jag tycker att de bilder du fick med dig från promenaden är vackra i sin gråton. Särskilt gillar jag åbilden och gräset. Men jag förstår dig, lite mer ljus skulle inte vara ur vägen.

BeBest sa...

Tack du! :)

De här spegellösa kompaktkamerorna av äldre modell har svårt när ljuset är diffust och inga skuggor eller kontraster blir tydliga. Det är ju med hjälp av kontraster de fokuserar på motivet. Är allt lika blir det knepigt att ens hitta en en fokuspunkt.
Min kamera kan samla in info från fler fokuspunkter men jag vill ha endast en. Jag vill veta att det jag siktar mot också är den del av motivet som kamerans beräkningar utgår från. Det finns för och nackdelar med det men det är så jag vill ha det.

Märit i Mariehem sa...

Inte är det särskilt upplyftande med gråa vinterdagar, men jag tycker ändå att du lyckades bra med dina foton.
Nu skulle det ändå sitta fint med litet soliga vårvinterdagar!

BeBest sa...

Tack Märit!

Idag blev det något ljusare i mina trakter. Korta stunder var solen framme så mycket att det blev svaga skuggor och man kunde även skymta något blåaktigt där ovan. Jag skyndade mig till de ställen där kameran haft det tuffast att klara uppgiften. Perfekt blev det inte men bättre.

Boel sa...

Jag tycker om dina bilder. Den översta är bäst, tycker jag. Bra komposition med de tre träden och att inte horisonten är i mitten. Det tegelröda partiet, vassen?, piggar upp. Man skulle vilja ljusa upp snön lite men annars tycker jag att bilden är harmonisk. Nej, inte tråkig (jag hör dina invändningar). Stark och ståtlig, istället.

BeBest sa...

Tack Boel! :)

På den översta bilden är det de tre kaxiga alarna som gör bilden!
Tyvärr kan jag inte göra så mycket åt snön utan att då även förändra det mesta i bilden. Det grå ljuset reflekteras i snökristallerna. Hade himlen varit blå hade snön haft en blåton i skuggorna och gulare i solskenet samt det återsken vassen ger givit en lätt beigebrun nyans åt snöytan närmast vassen.

Skicka en kommentar