Gryning

Gryning

måndag 4 februari 2013

Vykort från Krämbol


Igår var det skönt väder och mycket solljus här i mina trakter. Jag beslöt mig för att se hur den senaste veckans regnväder påverkat snön. Helst ville jag hitta vyer som klarat hålla sig undan kamerans öga väldigt länge. Det var helt enkelt på tiden att bege sig till Krämbolstugan. 

Vägen genom skogen var oplogad.

Snötäcket var slitet och hade hål. Mossan på marken samt sidorna av berg och stenblock syntes.

Solen hittade luckor och skapade strimmor av ljus på marken mellan träden. Det blev en lysa, som vi sa där jag ursprungligen kommer från.

Storängen var i sin helhet snötäckt men enstaka tuvor av fjolårsgräs stack igenom. Skarsnön bar lätt min tyngd. Detta gav mig fina möjligheter att hitta nya perspektiv.

Den här ängen ligger något avskilt i förhållande till åkrarna framme vid Lillsjön och Krämbol. Det lockar till sig vilt. Igår gick tre rådjur längs ängens bortre kant. Deras pälsar var mörka, så siluetterna försvann delvis mot skogens skuggor men deras vita bakar förrådde dem. Rådjuren hade besvärligt att skrapa sig ned genom skaren för att nå gräset på marken under.

En mera sällsynt gäst i de här skogarna har också varit på besök. Faktum är att jag såg de första spåren redan innan jag kommit ned till Luvsjön. Längs skogsbrynen har det under senhösten och vintern röjts undan sly och gallrats bort träd för att öppna upp landskapet. Riset som blivit kvar på backen och det hopsamlade rishögarna lockar till sig älgar. Den här har fått ett nötsår på ena klöven av skaren. Det fanns blod i spåret.

Efter att ha besett Krämbolstugan och försökt få med mig en del av vyerna från stranden riktade jag intresset mot miljöerna kring Krämbols Gård samt ån och de fotomöjligheter som kunde tänkas bjudas där. Vid Krämbol finns ett häststall och i en av hagarna går denna connemara. Han är en smula reserverad men även nyfiken och det brukar gå att prata med honom. Han kommer då närmre men inte ända fram till stängslet. 

Igår fanns varken dimmor eller sjörök så jag passade på att ta en bild av den nya bron över ån. Fundamenten är de gamla men bjälklaget, broräcket och brobrädorna upplever sin första vinter i Krämbol.

Viren är över lag istäckt. Vid utloppet till ån strömmar vattnet och där har kylan inte förmått frysa virvlarna trots att vi verkligen haft en riktigt kall period.

Så hade jag då sett vad värdet åstadkommit och kunde fortsätta mot affären.

22 kommentarer:

baraenbildavmig sa...

Din översta bild ger mig längtan till torpet och skogsvägarna där. Mossbilden din har så vackra färger. Den nedersta bilden med dubbla himlar gillar jag speciellt. En lysa är ett praktiskt och samtidigt poetiskt ord! Skaren är besvärlig för djuren, stackars älg! En vit häst med brunröda fräknar har jag aldrig sett, men det slår mig att jag nog aldrig har stått nära en vit häst. Den nya bron är ett fint utropstecken i naturen, tycker jag och din bild med speglingen och det vackra ljuset blev lyckad.

Även jag var ute på en lång promenad i går och det tackar inte kroppen mig för, men den ska ju användas och vädras ibland, så jag får ståt ut.

BeBest sa...

Tack ska du ha för allt berömmet!
Jag letade flera lysor eller möjligheter till foton i motljus. Några blev väl något sådär men inget att yvas över.
Jag kände av att jag inte varit ute på länge. På kvällen konstaterade jag att borde vara i lag förbjudet för kroppen att göra sig så stel efter en helt vanlig hälsosam promenad!

Libra sa...

Tack för att du tog mig med på promenad genom det vackra landskapet. Det var verkligen trevligt. =)

Anonym sa...

Så grant det var även idag på din blogg! Stenen med mossan älskar jag, likaså den fina lite blyga pollen. Roligt att den nya bron fick färgen rött, det blev mycket fint och lyser upp tycker jag. / Monika

Märit i Mariehem sa...

Instämmer i berömmet för urvalet av vackra bilder. Stenblocket fick mitt humör att stiga flera grader! Otroligt vilka färger!

BeBest sa...

Varsågod!
Idag har vi bara snöfall att bjuda på så jag nöjer mig med att då och då traska mellan tvättstugan och lägenheten.

BeBest sa...

Tack Monika!
Det har säkert grubblats en hel del innan färg och nyans bestämdes slutgiltigt men resultatet blev bra. Det fungerar fint i alla ljus jag prövat att fota bron i.

Anonym sa...

Blev så fint med den röda speglingen i vattnet också. Sen kallas hästen för pållen och inte pollen som är något annat som man kan längta till så här års, om man inte är allergiker förstås:).

Anonym sa...

Alldeles nyss provade jag 'den röda bron' som skärmbild och det blev SÅ fint! Den ska få pryda min skärm hela februari,i år och nästa, kanske mars också. Har ju tagit hem andra vackra bilder från dig och har provat dem som skärmbilder men de passade inte så bra så jag tog tillbaka min fina: 'solförmörkelse över Stockholm' som är så speciell och så fin. Den röda bron blev dock en värdig ersättare. Tack för den!

BeBest sa...

Idag tycks bloggen ha fått spader!
Att jag blivit en minuspost i tillvaron kan jag stå ut med men att det svar jag skrev tidigare på din kommentar nu har subtraherats har jag svårt att stå ut med. Nu minns jag inte säkert vad jag skrev men jag började såhär:

Tack Märit!
Sen berättade jag att jag tog flera bilder av mossan, först från vägen sedan från andra sidan diket och de sista på knä i snön vid berghällen men det var ändå det första som blev snyggast.
Det kanske går att knyta en rya med sånt mönster?

BeBest sa...

Solförmörkelse över Sockholm låter fint.

Vill du veta en hemlis? Jag hade först inte tänkt lägga upp den nya röda bron men då jag såg att jag inte gjort det tidigare fick den komma med som på nåder.

Anonym sa...

.....som på nåder:). Pröva du med och lägg upp den på din skärm, åtminstone så pass att du får se hur det tar sig ut. Det är en 5+, jag lovar!

BeBest sa...

Nu kör jag med den den här månaden. Innan hade jag ett snölandskap som jag inte visat. :)

BeBest sa...

Jag kanske skulle testa med molnen i vattnet också ...

Anonym sa...

Ja visst är röda bron fin som skärmbild. Jag plockade hem (tack!) molnen i vattnet och provade som skärmbild men. njä det blev inte riktigt bra, blev för mörkt längst till vänster och kändes därför lite dyster som skärmbild. Röda bron är alldeles perfekt, ljus och glad och påminner om att våren är på väg, absolut inget som inte är bra med den! Godnatt nu.

BeBest sa...

Jag har molnen just nu. Stränderna runt sjön tycker ger en lugnare inramning än de mer tilltrasslade trädgrenarna kring ån.

Anonym sa...

Ja, man tycker olika, så är det.

BeBest sa...

En riktigt cool bakgrundsbild på bildskärmen vore älgspåret. Men jag nöjen mig med molnen i vattnet.

Anonym sa...

Tycker du verkligen att älgspåret med blod passar som en bild man ska se varje dag????
Monika

BeBest sa...

Jag ser väldigt lite av bakgrundsbilden när jag sitter vid datorn. Är jag inte där är antingen datorn avslagen eller ett bildspel igång.
Det jag nu ser av bakgrundsbilden är en remsa nedtill och en till höger på bildskärmen. Resten täcks av programfönstret, så älgspåret i sig skulle inte störa mig. Däremot vill jag ha ”remsorna" så enhetligt färgade som möjligt och de mörka partierna på bilden där Viren speglar molnen är då perfekta. Det ger en kontrastrik bakgrund till de alias med länkar till mina arbetsfiler som finns där.

Anonym sa...

Jaha då förstår jag. Hos mig ser man hela bilden eftersom jag bara har 2 rader ikoner längst till vänster. Har jag datan på så ser jag bilden hela tiden och då vill jag att den ska vara fin.

BeBest sa...

Hela bildskärmen ser jag bara då jag startar datorn. När jag sen öppnar ett ptogram beror det på hur stort fönstret blir och det kan jag enkelt bestämma från gång till gång eller under hand som det passar. Jag vill ha de fem ikonerna med ingångar till mina arbetsfiler till höger och nedtill finns det man i MacOS kallas Dockan där man lägger alias för de program man vill ha lätt tillgängliga. Därför har jag de där ”remsorna” av bakgrundsbilden synliga nedanför arbetsfönstret och till höger därom. Det ger även en snabb åtkomst till skrivbordet om jag tillfälligtvis vill spara något där i väntan på nästa åtgärd som vanligtvis kan bli någon form av redigering och sedan insortering på rätt plats bland mina filer.

Skicka en kommentar