Gryning

Gryning

måndag 22 april 2013

Årets första på spinn


Vädret var skönt, soligt och knappt någon vind. Jag följde stranden och kom ut på en udde. Där fanns en far och en son. Fadern fiskade och sonen roade sig så gott han kunde. Jag stannade till och pratade en stund med dem. Plötsligt fick fadern hugg. Var det en abborre hade den varit stor. Om det däremot var en gädda var det en liten en. Detta kunde man se av hur mycket spöet böjde sig och på sättet fisken försökte ta sig loss. Det var en gädda.

Sonen skulle försöka fota fångsten. Gäddan ville inte vara med på bild.


Fadern lyckades till slut få grepp om fisken och få bort kroken. Le lite nu, så där ja!


Gäddan var romstinn och skulle snart leka. Så fort den fick chansen hoppade den tillbaka och gav sig ut mot djupet igen. Det gick så kvickt att den inte ens hann få uppmaningen att hämta mamma.

6 kommentarer:

Libra sa...

Varför släppte de tillbaka den? Förstår inte riktigt varför man fiskar om man inte vill äta fisken sen. Det är ju bara att plåga fisken i onödan. Tycker den här tokiga kärringen i alla fall. =)

BeBest sa...

Folk fiskar inte för husbehovet längre utan mest för sportens skull. Det är som med bingolotto, man håller på en stund för att det kan vara kul men man vet att man inte kommer att få något. Så länge det varar är det i alla fall spännande.

Man tar sig dock en och annan fisk emellanåt men då det vanligen handlar om folk som har fiske som hobby och följaktligen fiskar all tid de har över, så skulle det snart bli tomt i vattendragen om alla fiskar togs. Det är många fiskare i landet som fiskar närapå dagligen eller flera gånger i veckan. Om de skulle dra upp fem gäddor, abborrar eller gösar per gång beroende på vad man är ute efter skulle inte vara bra för fiskebestånden på sikt ifall dessa fångster fick sätta livet till.

Ibland går det inte att få bort kroken ur fisken utan att skada den allvarligt och det är de fiskarna som sedan blir mat hemma hos fiskaren.

Får den krokade fisken välja själv, tror jag den föredrar alternativet att bli släppt tillbaka med ett snart läkt sår i käken, framför att bli ihjälslagen eller få självdö i båten, på isen, bryggan eller stranden. De värsta odjuren till människor dräper fiskarna och slänger dem i skogen sen.

baraenbildavmig sa...

Fin liten bildserie! Och killen frös visst inte i bara t-tröja.

BeBest sa...

Tack du!

Det var många som lättat rejält på klädsen. Jag kände själv att höst/vårjackan var på gränsen till för mycket.

Märit i Mariehem sa...

Instämmer med föregående. Det var en mycket fin bildserie med otroligt fint skärpedjup, trots ljuset som säkert var litet svårt.

BeBest sa...

Tack Märit!

Jag stod en bit bakom och något högre än fiskaren. En mycket bra position helt enkelt. Lyset fick kameran ta hand om. Jag ställde in ”sol” på vitbalansen och sen hade jag bara att sikta och trycka. Det är det jag klarar. :)

Paketet går i morgon!

Skicka en kommentar