Gryning

Gryning

onsdag 24 april 2013

Även i år kom den


Jag tänkte bara meddela att jag åter sett den bruna kärrhöken flyga över sitt rike vid Krämbol.

Det glädjer mig.

10 kommentarer:

Libra sa...

Jag tycker om namnet Krämbol. Det smakar gott i munnen på något sätt. =) Vad kul att du hann fånga den tjusiga flygaren på bild!

BeBest sa...

Jag vet inte hur namnet uppstått men Krämbols bruk, som startades 1632 och höll igång i ca 350 år framåt, har haft en smedja för spiktillverkning, en såg och en fabrik för tillverkning av tunnor samt ett marmorsliperi.

baraenbildavmig sa...

Och det såg du på det avståndet?!

imsys sa...

Så trevligt när naturens invånare hamnar på rätt plats igen!

BeBest sa...

Det fanns inte en chans att jag skulle kunna följa fågeln med hjälp av kameran.

Kärrhöken kom flygande lågt över skogen från höger. I det läget måste man ta till något knep. Jag tog sikte på granarna och behöll fokuseringen. Sen försökte jag följa fågelns flykt med mina hökögon och i förväg välja ut ett lämpligt ställe att ta bilden ifall höken flög dit. Den flög inte riktigt så som jag trott utan avståndet hann bli längre än förväntat innan kärrhöken var inne i ”skottsektorn”.

Märit i Mariehem sa...

Det är alltid en speciell känsla när sommargästerna återvänder. Förra veckan gladdes vi åt att sädesärlan hade kommit och just inspekterade sitt gamla bo under teglet vid takkupan.

BeBest sa...

Ja de hör till! Det blir inte rätt utan dem!

BeBest sa...

Den fågel jag såg var en hane. Hans uppgift är att först uppvakta sin hona med god föda. När han kan visa att han klarar att överlämna den på rätt sätt blir de ett häckpar.

När väl ungarna kläckts ska hanen jaga och ta passande byten som sen ska överlämnas till honan, vilken i sin tur styckar bytet i mindre bitar och matar ungarna. Klickar det någonstans där misslyckas häckningen. Eftersom det här kan vara känsligt att få att fungera, vill man ju gärna att fungerande par får finnas till så länge som möjligt.

NatureFootstep sa...

Jag ahr inte sett den där än. Å andra sidan har jag varit rätt lat på sistone. :)

BeBest sa...

Det var i söndags jag såg kärrhöken.

Var bort till Boda Kvarn igår. Såg bägge forsärlorna på kanske 15 meters avstånd men det var för mycket ris där till vänster nedströms bron för att det skulle gå att få en vettig bild av dem. Strömstaren såg jag inte till.

Skicka en kommentar