Gryning

Gryning

tisdag 9 april 2013

Planer i all ära ...

Igår hade jag tänkt mig en lång skön kvällspromenad och då kunna passa på att fylla upp denna månads lager av vackra och nya spännande vyer. Hur gick det med det då? Det gick precis som det brukar gå med allt som ska följa en uppgjord plan: Det gick följaktligen inte alls!

Nog för att jag fick med mig ett par vyer på bild men ingen var ny eller särskilt spännande. Endast ett foto fann jag värt att visa men det var inte detta, för det här är min rosaröda posrslinsblomma, Hoya carnosa "Ruby", som just nu blommar för fullt.

Den är lite lustig. När den får sol på sig blir blommorna som då kommer tonade i rosa och lila men de första på våren har utvecklats under vintermörkrets täcke och är ofta bleka som filmjölk. Så är det nu. Den första klasen är kritvit men resten rodnar av vårlust.

Fotot från promenaden är detta, Stor vårstjärna, Chionodoxa luciliae. Jag trodde det var en annan snarlika och mycket blåare art men eftersom jag kontrollerade detta vet jag nu skillnaden.
Den stora vårstjärnan har nog stått inne på villatomten på andra sidan vägen innan den fick hjälp att rymma.

Så så gick det med planerna på intressanta vyer men hade jag haft bättre fotoutrustning hade jag möjligen även kunnat visa foton på hägrar, tranor, gäss, änder, storskrakar, hare och minst 13 rådjur. Nu slapp ni det. Inte fick ni höra det här heller.

8 kommentarer:

baraenbildavmig sa...

Aha, vårstjärna och inte blåstjärna. Alla stjärnorna sprider sig lätt och gläder därmed fler än bara trädgårdsägaren.

Härlig blomning på porslinsblomman. Min amaryllis kompenserade mig med en stor vit blomma utan stängel. Den hade lite dåligt samvete för att en stor blomknopp bara vissnade före jul, utan att slå ut.

BeBest sa...

Det finns många vackra blåaktiga lökväxter på våren. Vårstjärnorna är dels väldigt tidigt igång och kan börja blomma redan medan snön ligger kring dem. Ett kännetäcken är att ståndarna sitter tätt runt pistillen och liksom formar ett rör. Sen är kronbladen sammanväxta i basen så de bildar början till en klocka. Den stora vårstjärnan är förutom att den vänder upp sina blommor mot ljuset den största och kan bli närmare 20 cm hög. De här var inte så höga men det behövdes kanske inte i den branta slänten de växte i.

Märit i Mariehem sa...

Härlig bild! Tack för beskrivningen av skillnaden.
Hade en stor fin porslinblomma i många år. Den växte i ett östligt fönster och blommade nästan oupphörligt.
Till slut blev jag allergisk mot doften och fick nästäppa för var ny blomma som slog ut. Blev till min stora sorg tvungen att plocka bort alla blomknoppar som kom.
Blomman blev kvar i villan hos min exman när vi skilde oss och den lever antagligen inte längre. Han har också flyttat ett par gånger och jag kan tänka mig att blomman blivit kastad.

BeBest sa...

Den här växer också i ett österfönster och blommar i stort sett hela sommaren fram till oktober. Om den har någon doft är den oerhört svag, jag märker den inte. Den vanliga vita porslinsblomman känner jag däremot blomdoften av så for jag kommer innanför dörren hos någon som har den.
Som det ser ut nu kommer den att i blomning överträffa sig själv många gånger om denna vår.

Märit i Mariehem sa...

Skulle man möjligen kunna tigga en stickling? Vore så roligt om jag kunde ha en porslinsblomma igen.

BeBest sa...

Det går bra det. :)
När det blir varmare ska det komma ett litet paket! Du har ju även en vinst innestående här. ;)

Märit i Mariehem sa...

Mycket medveten om det! :-)

BeBest sa...

När jag tror det är riskfritt beträffande kylan ska det skickas sticklingar. Hur det ska ske kan vi lösa då.

Skicka en kommentar