Gryning

Gryning

onsdag 17 april 2013

Nu lyser solen


Jag berättade igår om att jag hade små solar i fönstret. De ville dessvärre inte slå ut helt då men nu är de på gång!

Jag gav mig av till affären under eftermiddan. Riktigt hur det gick till har jag inte helt klart för mig men i min kasse stod denna hibiskus och rodnade.

Jag måste ha haft ett finger med i spelet trots allt. Nu tror jag att det kan gå att tussa hop dessa två! Det gultonade ljuset kommer sig av skenet från glödlampan.

Man vet ju aldrig! Idag ska jag försöka få foton av en annorlunda fågel. Fotona från igår blev inte så lyckade i diset.

10 kommentarer:

baraenbildavmig sa...

Så härliga foton på underbara hibiskusblommor! Haha, du föll för den rodnande sköna så att hon fick följa med dig hem! Det blir nog ett långt förhållande...

BeBest sa...

Vi får se hur länge hon står ut med mig. Kvinnor ledsnar ofta på mig. Det där med barn och blomma går väl an men jag ska inte blanda in fruntimmer där.

Frågan är väl om hibiskusen är en hon. Om jag gissat rätt kallar leverantören den för Adonicus efter någon antik grekisk hjälte eller om det var någon slags gud nämligen Adonis.

imsys sa...

Dina hibiskusar är helt underbara! Jag klarar inte sådana. Satsar på alla möjliga slags pelargoner istället - de tål lite stryk emellanåt!

BeBest sa...

Du är ju ofta ute och far så jag förstår att hibiskusar får det svårt då.
Bilderna på de här är jag inte nöjd med. Orsaken är att jag inte återställt en del grundläggande inställningar till normalvärdet efter alla mina tidigare tester. Nu blev färgerna och kontrasterna överdrivna och det faller tillbaka på mig och min oförmåga att komma ihåg!

Jag upptäckte misstaget då jag var ute idag för att åter testa inställningarna.

Anonym sa...

Så fina hibiskusar!! Hur kan du få dem så stora, friska, lysande och prunkande? / Monika

BeBest sa...

Som jag skrev ovan är färgerna här missvisande och överdrivet starka beroende på att kameran var felinställd och detta upptäckte jag många timmar för sent.

Blommorna får regelbunden vattning och gödning, Ny kruka och ny jord på våren eller vid behov, ljus placering inomhus samt flyttas ut på balkongen under sommaren, därtill försöker jag hålla dem borta från fönsterkylan på vintern och katten året om. Det är allt. Svåraste problemet är nog parasiterna och i det här fallet räknar jag katten till dem. :)

Märit i Mariehem sa...

Full av beundran för din förmåga att få till vackra hibiskusar! Det gäller visst att aldrig glömma att vattna dem. Hur klarar man det?
;-)

BeBest sa...

Jo det klarar man på detta vis: Varje morgon byter jag vatten i kattens skål. Det är ungefär en liter vatten i skålen. Det gamla rumstempererade vattnet häller jag i vattenkannan. Den rymmer nästan två liter. Katten får en ny rendiskad skål med friskt kallt vatten. Nästa dag blir vattenkannan full och jag vattnar alla behövande blommor och så rullar det på.

Vissa växter behöver inte vattnas varannan dag men hibiskusarna vill ha rätt mycket vatten i ytterkrukan så de kan suga upp efter hand under en dag. Är det torrt i ytterkrukan får de vatten, annars får de vänta till nästa gång. På sommaren går det åt mer vatten än vintern. De behöver även näring. Blomgödningspinnar i jorden är bra, även flytande gödning i vattnet är bra. Kombinerar man detta kan det bli för mycket av det goda.

Så det finns ett positivt samband i bevattningsintervallerna mellan mina hibiskusar och kattskrället och ett negativt i och med hans lust att äta av bladen och bita bort knoppar.

Anonym sa...

Jag förstår, de får bra skötsel helt enkelt. Att du lyckas med att ha dem ute på balkongen hela sommaren för att därefter få komma in igen, mina så kallade inneblommor blir vackra om de får vara ute under sommaren men när de kommer in igen så dör de! Så har det alltid varit och jag vet inte varför. Några hibiskusar har jag inte eftersom mina försök med dem inte lyckats, de har fått ohyra och jag gillar inte det, det smittar ju också.

BeBest sa...

Några mystiska knep har jag inte.
På hösten när blommorna ska tas in brukar de få en rejäl omgång av såpvatten för att inte ta med sig oönskade gäster in. Det fungerar rätt bra även om det kan komma diverse kryp senare under vintern men då blir det åter såpvatten.

Om hibiskusar få för torrt i jord och luft eller för hett eller för kallt stressas de. Blir plantorna för torra ökar sockerhalten i bladen och det lokar till sig parasiter.

Skicka en kommentar