Gryning

Gryning

tisdag 2 april 2013

Så är då påsken över


Påskaftonen firade jag hos mina döttrar. Yngsta dotera hade varit ute i världen och gjort den osäker, därför hade hon inte fått tid att göra en påsktårta. Men en konditor ska inte tro att man kommer undan med såna simpla bortförklaringar! Här skulle det göras en en tårta och därmed basta!

Om jag säger att det underlag jag erbjöd henne med mycket god vilja kunde kallas av Sachertårtetyp, så inser ni att hon sattes på svåra prov. Med friskt mod tog hon sig an uppgiften att skiva upp den kompakta brödbiten, lägga dit fyllningen och dekorera.Tårtan blev mycket god även om tårtbottnarna inte var mycket att hurra för. Efter kaffet målade vi påskägg. Många variationer blev det!

Så blev det med tiden även ett påskbord. Eftersom det alltid vid såna här kalas blir mycket över hade äldsta dotera tänkt minimera utbudet av godsaker. Vad hjälpte det! Hon har nog inte hunnit äta upp det som blev kvar än!

Påskdagen ägnade jag mig åt vila och matsmältning. Igår annandag påsk lämnade jag tillbaka hyrbilen och tog en promenad ut mot Krämbol. Det är gott om snö kvar än på många ställen utefter stigen.

Myrorna har dock börjat reparera sina stackar efter vinterns skador.

Vid den gamla linden invid vägen ut mot Krämbol har jag ofta hittat vårens första blåsippor. Den här vintern har man röjt undan mycket sly där och kört med skogsmaskiner för att få bort virke och ris. Stora delar av markytan hade därför rivits upp men jag hittade trots allt en tapper blåsippa.

Medan jag försökte få presentabla bilder av sippan kom en familj förbi. De ämnade ta sig en liten lunch ute i naturen och tyckte denna backe var passande för ändamålet. Då fick de oväntat men välkommet besök av en mycket social nässelfjäril!


Säga vad man vill om Krämbol men nog bjuder det till och gör allt för att charma sina besökare!

16 kommentarer:

Libra sa...

Tyckte tårtan såg väldigt god ut. Skulle gärna ha smakat en bit. =)

BeBest sa...

Tack vare min speciella hovkonditors skicklighet blev tårtan såväl vacker som god trots att jag gjort kakan. :)

baraenbildavmig sa...

Tårtan såg smarrig ut, trots att du vill förminska din insats. Våra tårtor var frysta färdigköpta men goda ändå, jag gjorde undantag i icke-sockerinmundigande över påsken.

Härliga vårteckenbilder, särkilt de på nässelfjärilen som verkade trivas i människors sällskap! Men sippan var också vacker!

BeBest sa...

Min insats beträffande tårtan var att jag följde ett recept så gott jag förstod men då resultat inte motsvarade mina förväntningar, måste det innebära att jag gjort något fel. Jag vet idag vad som är det mest troliga misstaget. Det känsliga momentet då de hårt vispade äggvitorna skulle ner i den övriga smeten utfördes inte korrekt!
http://www.recept.nu/ernst_kirchsteiger/kakor_och_tartor/agg_och_mejeri/sachertarta/

Den sociala fjärilen gladde alla närvarande och blev med på många foton, trots att den tyckte att jag var särskilt skrämmande och inte lät mig komma för nära.

baraenbildavmig sa...

Ja, där kan felet ligga, det är känsligt med äggvitor. Jag fick ett tårtminne nu, jag uppvaktade en viktig person med en sån chokladtårta en gång.

BeBest sa...

I mitt fall handlade det tydligen om att jag inte hade dels ett tillräckligt hårt skum, dels blandade ner det väl noga så den lilla luft som funnits med i det lösa skummet pressades ur.

Anonym sa...

Så mycket fint jag fick se här idag, en tårta till min födelsedag också:). Tänk att du hittat en blåsippa och en fjäril! Här finns inget av detta ännu, det är för kalla nätter ner mot -10. Åh så glad jag kommer bli, riktigt euforisk antagligen, när jag ser första sipporna och en fjäril. / Monika

Anonym sa...

Så du hade gjort kakan, sån tur annars kanske det inte blivit någon tårta eftersom din yngsta haft lite ont om tid.

Anonym sa...

Men nog måste det vara ovanligt ändå med en så social fjäril? Har aldrig hört talas om det förut i alla fall. / Monika

BeBest sa...

Det fjärilen behövde var mat och vatten. Den följde sina lukt- och synsinnen och på så vis kom grönsakerna på tallriken att bli intressanta,. Vad skon kunde locka med vet jag inte men rörliga skuggor och mörka varelser fick den att flytta sig undan en bit. Fast snart var den tillbaka där godsakerna fanns. Den var alltså egentligen inte social med oss i dess egentliga mening utan hungrig och sugen på det som familjen hade på tallriken.

Även här är det frostnätter och kan inte fjärilen finna ett torrt och förhållandevis varmt ställe att övernatta på är den illa ute även här.

Ett knep för den som vill fotografera insekter är att lägga ut fruktbitar eller doftande blommor en lagom varm dag och vänta med kameran redo på att kalaset ska börja.

BeBest sa...

Nej det såg lite kinkigt ut med det men det löste sig! :)

BeBest sa...

Grattis Monika!

Ja jag blev också munter av att hitta blåsippan och sen när fjärilen kom flygande, då blev det pricken över i!

Anonym sa...

Aha, tack för din förklaring som ju är logisk. Hoppas att den klarar sig! / Monika

Anonym sa...

Tack!

BeBest sa...

Jag antar att den nu söker en partner och ett ställe med nässlor. Det gäller att vara först för att ge avkomman en bättre möjlighet samtidigt som risken då är störst att själv stryka med innan jobbet blir gjort.

BeBest sa...

Varsågod! :)

Skicka en kommentar