Gryning

Gryning

fredag 24 maj 2013

Dagarna som gick ...


... var också en del av livet. 

Jag har en förkylning i kroppen. Den är inte över än men det känns som huvet börjar klara av en enkel och stillsam vardagslunk med en och annan vilopaus vid behov. Faktum är att det var först i går som det allmänna sammelsuriet i skallen började gå att strukturera. Om ni bara visste så konstiga historier som innan dess irrat runt där inne bland hjärnvindlingarna. Nu är nog mest glad att jag kan lägga dem bakom mig.

I tisdags var jag fortfarande i stånd att hålla mig någorlunda klar vilket var tur eftersom jag ägnade mig åt tvättstugans fröjder. Medan maskinerna gjorde jobbet tog jag en promenad i omgivningen och hittade en syren på väg att slå ut.

Jag har tidigare berättat att jag försöker lära mig fotograferingens grunder. Det första jag fick lära mig var följande: Skaffa ett bra kamerastativ! Det går inte att få en skarp bild om kameran rör sig oavsett hur bra skakreducering den är utrustad med. 

Nästa sak jag fick lära mig var: Gift dig med stativet! Det ska du ha med dig var du går och märk väl stativet börjar inte tjura ifall du inte pratar med det. 

Ett bra stativ är inte billigt. Jag har försökt se vad som finns att få på internet. Kan man få hem ett för en kostnad understigande 500:- är det mindre troligt att det handlar om ett fynd men högst sannolikt är det skräp. 

I början av förra veckan fanns möjligheten att köpa ett billigt stativ på Lidl. Priset var understigande det mesta, så det kunde vara värt att knalla dit och känna på det. Det gjorde jag. Med kameran på plats monterade jag stativet i butiken och låtsades fotografera åt alla håll. Stativet verkade åtminstone fungera och vikten var relativt låg.

Samma dag krängde man även ut ryggsäckar och jag hittade en som jag tror kommer att bli väldigt passande för mig, stativet och en hel del del annat. Dock ska det tilläggas, inte heller ryggsäcken håller verklig proffskvalitet! För en kostnad av knappt 350:- fick jag med mig säck och stativ hem. Jag förväntar mig inga underverk för de pengarna men prylarna duger att börja med.

Nu håller jag på att försöka fria till stativet. Min katt Vacek tycker det är svårt nog att ha en tvåbent farsa och ska han nu drabbas av olyckan att få en stelbent trebening till morsa också! Han är mycket skeptisk! Jag flörtar med det smäckert långbenta stativet så gott jag kan och kommer med blommor för att få som jag vill. Så kan det då bli.

Det kan nog vara praktiskt med ett stativ ... eller fler. Det här fyller inte alla fotografiska behov. Om jag behöver ta bilder i marknivå duger det inte men för bilder tagna i sittande eller stående ställning är det fullt godkänt.

4 kommentarer:

baraenbildavmig sa...

Du fick ju fina bilder med stativet, men nog tycker jag att du har fått det utan också. Jag skulle nog inte orka släpa på ett stativ, men har ett som jag aldrig har använt till en kompaktkamera, en gerillapod, smart tanke.

Vad mycket fotoprylar man skulle kunna skaffa sig!

BeBest sa...

Beträffande fotoutrustning verkar det inte finnas något ekonomiskt tak! Oavsett vad man redan har dyker det snart upp nya objektiv och kamerahus som tycks vara lösningen på de problem man tror sig ha. Ett kamerahus för 50000 och ett halvdussin objektiv i fotoväskan där styckepriset är det dubbla visar endast bilden av någon som är på väg att hamna utanför ramarna för sunt förnuft men kanske är det så att den som har mest när den dör vinner.

Stativ är praktiskt i vissa situationer men inte om det är bråttom, då är det frihandsfoto som gäller.

Jag tar i stort sett 100% av mina foton med endast en enda central mätpunkt för fokuseringen. Skärpan får bli som det blir med i resten av bilden. Om jag då siktar längst in i blomman och hittar fokus men börjar svaja kan resultatet bli att avståndet mellan mig och blomman varierar och då jag trycker av är det endast turen ifall det motsvarar det fokus jag låst kameran på.

För nära eller för långt avstånd flyttar fokus och skapar oönskad oskärpa. Här är stativet räddningen. Det står stilla. Fokus och skärpan stannar där det ska och den önskade oskärpan i kanterna skapar djup i bilden.

Boel sa...

Maken har ett enbent stativ att användas i fält. Har inte använts särskilt många gånger trots att han gillar det. Oftast blir det kvar hemma.

BeBest sa...

Det blir nog oftast så här också men jag ska försöka bättra mig. Tillfället kanske inte kommer åter och det vore synd om jag lät det försvinna på grund av förlorad skärpa i bilden.

Skicka en kommentar