Gryning

Gryning

onsdag 1 maj 2013

Maj i by


Ett av mina första möten med min nuvarande hemstad, Katrineholm, var tämligen överraskande. Av någon outgrundlig anledning har man i dessa trakter anammat en skånsk och dansk sedvänja kallad ”Maj i by” och nostalgins förfäktare vägrar släppa taget om den. 

Förmiddagen den 1:a maj låter man följaktligen en musikorkester trampa runt i stan och blåsa folk ur sängarna. Tidigare har musikskolan varit inblandad i detta men det blev tydligen väl kostsamt. Föreställ er att detta skulle ske i Uppsalas studentkvarter medan den studentikosa yran natten innan har landat i ett mentalt lågtryck av sällan upplevda magnituder!

För att nu återgå till den mera nyktra verkligheten vill jag berätta att min väggalmanacka visar denna bild.

2 kommentarer:

baraenbildavmig sa...

Det var väl en trevlig tradition! Nog finns väl en orkester med i många demonstrationståg 1 maj? Och förmiddag för studenterna kanske är tidigt, men på min tid i staden så var man uppe och gick med i tågen, det var viktigt att visa var man stod.

Vacker majbild i almanackan! Nu får vi hoppas att gräset börjar grönska snart, men åtminstone i min trädgård behövert allt gammalt räfsas bort först och det kräver sin kvinna.

BeBest sa...

Traditionen har varit under diskussion ett tag. Det kostar kommunen en slant att hålla igång den och det är ju bara folket inne i centrum som får någon glädje av den vandrande orkestern. Många uppskattar dock inslag och jag tror det nu finns privat sponsring inblandad. Här där jag bor har vi gratis fågelsång utanför fönstren. Det är också trevligt :D

Jag antar att orkester går sin runda och fortsätter sen med den politiska avdelningen av underhållningen var de nu pågår någonstans.

Fotot är från en park eller vad nu ska kalla det. Där har funnits tidigare bebyggelse, Husen är borta med buskarna och träden är vad som återstår av trädgården och de får dess bättre finnas kvar än så länge.

Skicka en kommentar