Gryning

Gryning

fredag 17 maj 2013

Mellan hägg och konvalj


Det var dags att besöka de cerise-rosa harsyrorna igen. Jag har hittat dem på åtminstone två ställen i de omgivningar jag brukar ströva i. På väg dit passerade jag blommande hägg men det var inte lönt att försöka få foton av blomklasarna. Jag hade nämligen sällskap av en irriterande och orolig vind. Det skulle visa sig att den hade förmågan att förstöra de flesta av mina tilltänkta fototillfällen. Så gick det till exempel med harsyrans blommor. De var fullt utslagna men inte så storvuxna i år samt inne på sista versen beträffande denna vårens blomning.

Nåväl jag hittade en annan blomma, en buskviol, som vinden tillfälligt avstod från att busa med.

För att få lugnare förhållanden gav jag mig in i ”Stora Lajvarskogen”. I kanten av den finns ett långsträckt kärr. Ett sant paradis för vattenlevande insekter och groddjur. Jag trivs också där, som ni nog vid det här laget vet.

Jag erinrade mig att jag förra året hittade en sten på vilken det växte ett vackert och tätt hophållet bestånd av harsyror i den vanliga vita färgen. De fanns där nu också men beståndet var delat i mindre grupper. Då vaknade busungen i vinden till liv igen! Inte heller denna gång gick det att snika åt sig ett foto med skärpa i. Vinden missade dock blåbärsriset. Blommorna är på väg. De fullt utfärgade rödlila klockorna lyckades jag dessvärre inte få rätt skärpa på.

Jag kom ner till Viren. Vinden dansade glatt med vågorna så topparna bröts i solglittret.

Lövskogen där nere är också ett ställe jag trivs på. Nu är marken under träden och hasselbuskarna draperad med tjocka mattor av vitsippor.


Därifrån gick jag mot Krämbol. Jag ville se om nästa bekanting hade vågat visa sig ... och där stod hon och spred sin väldoft. Till och med vinden stannade till och njöt.

Nu har jag ett ställe till att söka efter vackra cerise-rosa harsyror på. Det är ganska skuggigt där och inte så torrt som uppe på sandåsen jag först gick på. Kanske kan jag äntligen få mina foton och i förbifarten hitta en blommande hägg som vinden inte kommer åt.

Troligen kommer jag åter hit under helgen.

4 kommentarer:

baraenbildavmig sa...

Den där vinden, den ställer till det för oss! Så vackra vårbilder du ändå lyckades få med dig hem! Buskviolen är bedårande. Har blåbären hunnit så långt redan? Och liljekonvaljen fick bråttom, det såg jag också förra helgen redan, många knoppades. Mmm, måste ut i naturen!

BeBest sa...

Nu är varje minut där guld värd! Jag ska försöka hinna med en stund där innan kvällen även denna dag.

Boel sa...

Så vackert! Jag gillar också hägg, den för tankarna till examenskläder, uppställning och tant Annas lådkamera. Du minns väl häggen bakom jordkällaren?

BeBest sa...

Det SKA vara vackert om våren! :)

Jodå nog kommer jag ihåg dem! Bägge buskarna har jag lekt i, under och ikring, även lönnen där! Den fungerade hyggligt att gömma sig i när vi lekte kurragömma men bäst var långt in under matboden eller halmhuset. Därifrån fans flera flyktvägar om man måste börja kuta.

Skicka en kommentar