Gryning

Gryning

onsdag 22 maj 2013

Nu ger jag upp för i år


I måndags gjordes årets sista försök att få till en klatschig bild av de mörkare harsyrorna. Jag kommer nog inte längre om inte turen står mig bi.

Denna dag upptäckte jag ett utkastat paradisäppelträd. Någonstans mellan ett trist industristaket och en trist gata hade det fallit och stod nu i full blom.

Intill Backasjön växer strutbräken. De är på väg upp i förvånande fart! Den ormbunken ser man på många ställen häromkring.

Måndagen var solig och ljuset silade ner mellan träden.

Så kom jag till gropen där de cericerosa harsyrona finns tillsammans med de mera normalt färgade. Med hjälp av stativ skulle kameran hållas stilla och bra foton skapas. Det gick väl sådär!

Därefter begav jag mig till nästa ställe där det finns en mer ljust rosa variant av harsyra. På vägen dit passerades Luvsjöängen och alla maskrosorna. Jag gillar färgglada uteväxter som förstår att sköta sig själva utan att man behöver pyssla om dem!

Jag vet inte om en torr sandås är bästa miljö för harsyra men de här har brett ut sig där och finns över en yta stor som en halv fotbollsplan tror jag!


En del av sandåsen kalhöggs och ny skog planterades där för några år sedan. Plantorna började gömmas av lövsly. I höstas rensade man bort en del av det. När solen ligger på fram mot kvällningen blir det rätt varmt på den platsen och mängder av små fjärilar. Jag var 40 cm från att få en närbild av björnbärssnabbvingen. Då medan kameran försökte hitta fokus på denna smaragdgröna lilla juvel flög den undan. Det kan bli sol i kväll också ...

12 kommentarer:

Libra sa...

Tack för en vacker vårpromenad. =)

baraenbildavmig sa...

Väldigt vacker bild på strutbräkenbeståndet! Paradisäppelträd har jag i min närhet men regnet hindrar mig i dag, får njuta av dina bilder så länge. Synd på björnbärssnabbvingen, men det kommer nog fler tillfällen! Bilden med den blå ekan är lite extra romantisk vacker.

Märit i Mariehem sa...

Fina bilder - som vanligt! Kan inte erinra mig om att jag någonsin sett så där starkt färgad harsyra. Det var intressant! Förmodligen någon speciell mineral i jorden, som ger den färgen. Mineralerna styr ofta växtligheten.

BeBest sa...

Tack själv Libra!

BeBest sa...

Tack Du!

Jag hoppas på solsken till kvällen och ska jag försöka kurera upp mig och ta mig bort till den backen! Det är väldigt många insekter där just nu. De foton jag fick av den gröna sandjägaren duger inte att visa. Sen har jag foton av ett antal fjärilar. Dessa bilder är heller inte dugliga att visa så kan jag ha turen med kanske det går att få till bättre upplagor.

BeBest sa...

Tack Märit!

Jag tror att det är en trädgårdsvariant. Det finns många utrangerade blommor där, inte minst beståndet med de svavelgula sipporna.

framsnacka sa...

Vilka fina bilder du bjuder på! Först den underbart cerisa äppelblomsfärgen och de skira harsyrorna. Kan inte låta bli att äta dem. Du som jag trivs bra ute i naturen med kameran i högsta hugg :-)
Ormbunkarna är finast just nu, men den eleganta snurren i topparna.
Varmt tack för fina bilder, kunnande och berättelsen. Jag ler soligt!
Allt gott till dej!

Anonym sa...

Mycket fint inne hos dig nu! / Monika

BeBest sa...

Ett par blad av harsyra är inte dumt att tugga på om man gått länge i skogen och tycker det börjar smaka träsk i mun. Oxalsyran friskar upp!

Kameran är en bra vän! Den vill inte föra samtal om relationer eller köksgardiner! Sånt uppskattar en icke social sälle som jag! Kameran nöjer sig med att dokumentera vad jag låter den se!

BeBest sa...

Tack Monika!

Jag önskar jag orkade gå ut och hämta mer jag får vänta till förkylningen och febern gett med sig.

Anonym sa...

Att sova brukar hjälpa.

BeBest sa...

Det har varit svårt att sova ordentligt de senaste dygnen på grund av hosta och snorighet. Idag har det dock att få några timmars sömn under eftermiddan och det gjorde gott!

Skicka en kommentar