Gryning

Gryning

onsdag 15 maj 2013

Sticklingar av hibiskus.


Hitintills har jag prövat att rota mina hibiskussticklingar i vatten eller jord samt hoppats på det bästa. Kanske är just detta det bästa som sker för ungefär en stickling av tio får rötter och resten dukar under efter en lång väntan, där allt sett lovande ut i början. Om detta är det bästa är det ändå inte gott nog åt mig! Jag vill ha ett bättre resultat och jag vet att det går!

Efter att ha sonderat terrängen och luskat lite bland andra med hibiskusar på hjärnan, stod det klart för mig att det fanns fler vägar att följa. Huvudspåret handlar om en speciell torkad och pressad mossa från Nya Zeeland. Den ska är fri från sniglar och lär innehålla ämnen som stimulerar rotbildningen. Jag har köpt en platta och ska nu prova mig fram.

Jag skar bort en liten bit, delade den i midre delar samt lade dem i blöt. De svällde snabbt upp till åtminstone fem gånger sin torkade storlek. Småbitarna placerades i små krukor.

I krukorna hamnade sticklingarna. Det är tre toppsticklingar från mina småplantor efter Amy Lynn och en toppstickling efter den röda hibiskusen. 


Går detta bra kommer jag kunna sälja en och annan hibiskus på Tradera eller ge någon välförtjänt i present.

6 kommentarer:

Libra sa...

Du är ju som en riktig trädgårdsmästare du!
Jag blir riktigt imponerad. =)

baraenbildavmig sa...

Nu är jag så där när orden ramlar ur mitt huvud innan jag hinner skriva ner dem. Jag visste ju nyss vad jag skulle skriva, men när jag satte fingrarna på tangentbordet så var det puts väck.

Spännande försök med mossan! Var köpte du plattan? Ska bli roligt att höra hur det går med rotningen.

BeBest sa...

Nej jag asmt alla riktiga trädgårdsmästare protesterar våldsamt mot tanken att jag ska räknas till dem!

Jag är definitivt ingen trädgårdsmästare, inte alls! Jag försöker bara få mina blommor att överleva ett år till, precis som du med dina katter. Vi gör så gott vi kan och förstår. Mer klarar vi inte.

Ibland lyckas jag med mina blommor men varför jag gör det, har jag ingen aning om. Ett vet jag dock: Det sker trots att kattskrället ägnar sig åt att bita sönder hibiskusarnas blad och knoppar. Konstigt nog är han fortfarande vid liv och troligen ett år till.
:)

BeBest sa...

Mossan köpte jag på Tradera av en orkidéspecialist.
http://www.tradera.com/finding.mvc/itemlisting?ftgnr=2887545

Boel sa...

Mossan ser ju faktiskt ut som vanlig vitmossa! Den brukar man använda till att få svårflörtade frön att gro t ex krollilja. Jag har testat att doppa sticklingar i malen kanel för det ska också vara bra. Provade på myrtensticklingar i vårvintras och mer än hälften har kommit igång i jorden. Bättre än vad det brukar gå.

BeBest sa...

Det finns en annan variant på vitmossa också. Den kallas då Root Riot och säljs i färdiga kuber, som man sätter i speciella behållare. Lite dyrare, kanske lite smidigare, möjligen bättre resultat men det återstår väl att visa. Nu ska jag testa det här först ... med eller utan kanel på gröten.

Skicka en kommentar