Gryning

Gryning

måndag 10 juni 2013

Än gick jag hit , än gick jag dit


I förra veckan klagade jag över att min högra höft kändes instabil och plötsligt kunde hugga till med smärtor och tillfälligt förlorad styrka i benet som följd. I fredags hade de problemen klingat av betydligt och jag gav mig åter ut. Målet var Carl Ugglas Park. Avsikten var att försöka få foton på den röda flicksländan som nu borde flyga där.

Jag kom också dit utan problem men några röda flicksländor såg jag inte. Endast olika blå arter och vinterflicksländor flög längs stränderna. Ja och så patrullerade guldtrollsländor och fyrfläckade trollsländor över vattenväxterna. Foton med guldtrollsländan, Cordulia aenea, i närbild har jag önskat mig länge och i fredags kom chansen. En flög flera varv runt mig på stigen och landade på en solbelyst grankvist alldeles intill. Den undre av bilderna är på samma slända men jag vred bilden ett kvarts varv.


Mycket nöjd knallade jag hemåt igen men jag hade fler överraskningar framför mig vid Backa Hage.

Där borta där det lyser som mest intensivt, hittade jag blå irisar i gräset. Det har funnits bostadshus med trädgård där. Huset är borta och marken planerad men en del fruktträd och prydnadsbuskar från trädgården finns kvar.

Lördagen såg länge ut att bli utan promenad men mot kvällningen gav jag åter ut. Denna gång gick jag mot Krämbol. Där fanns fint utslagna olvon.

Men det gavs mer skoj att se! Mörkalver springer man inte på var dag! Det pågick ett lajv i ”Stora Lajvarskogen” och dessa ungdomar deltog där. Mörkalver är inte så förtjusta i ljus, så därför blir de väldigt bleka i hyn.

Även igår var jag ut en sväng. Åter var det de röda flicksländorna som var målet. Jag tog stigen förbi Rådjursberget.

Det var rätt blåsigt och vädergissarna trodde det skulle bli åska och regn. Av det blev det inte mer än vad som framgår av fotot från Duveholmssjön.

Vid Backa Hage finns en vit gammal ros intill en lokal för en sällsynt växt vid namn ljungsnärja, Cuscuta epiphythum. Rosen blommar nu till glädje för oss förbipasserande men även insekterna uppskattar blomningen.

Vid Carl Ugglas Park låg vinden på över broarna. Sländorna sökte lä och där försökte jag hitta dem. Plötsligt såg jag en röd flickslända, Pyrrhosoma nymphula, en hane, sitta i markvegetationen. Sländan var inte speciellt störd av min närvaro men då och då försökte den mota undan andra flicksländor eller blev själv bortjagad men den var snart tillbaka i solskenet igen.

Ända sen sommaren 2010 har jag försökt få till närbilder av denna flickslända. Nu är även det gjort! Där intill fanns även en hona av vinterflickslända.

Den här helgen har alltså varit lyckosam för min del! Jag unnade mig faktiskt att fira detta med en lysande röd rosblomma.


14 kommentarer:

baraenbildavmig sa...

Vackra sländor! Kul att fånga en sort som man inte har tidigare! Den blå irisen har jag önskat mig, har sett den hos grannen. Fick en liten planta av henne, men den visade sig vara gul. Lite besviken. Olvonen är ofotade för mig ännu, men det är mycket annat också, missade backsipporna och har inte ens plockat liljekonvaljer som jag älskar. Den högra mörkalven ser ut som en porslinsdocka, en sån där fransk Pierrot. De verkar ha roligt, lajvarna. Skönt att din höft mår bättre!

BeBest sa...

Guldsländorna har jag bara foton av där de flyger över vatten och speglar sig. Även i lördags lyckades jag med det tricket jag beskrev i torsdags förra veckan.

Nu ska jag fylla på med den del av inlägget, jag inte hann med innan jag skulle till tandhygienisten. :)

baraenbildavmig sa...

Grattis till den röda flicksländan, hane och hona! Hanen är så dekorativ så den skulle passa som brosch. Jättefina och skarpa bilder! Gulbaggarna är också trevliga insekter att fota med sin glänsande gröna färg, jag har dock inte hunnit se någon än i år. Såg du min talgoxe i går?

Din röda ros ser ceriserosa ut!

BeBest sa...

Jo så är det nog med rosen och den bleknar även lite med någon dag i solljuset. Den på bild var rätt färsk. De övriga var ännu mer åt det rosa hållet.

Förutom guldbaggen hade jag även tillfälle att försöka få bilder av en guldfluga men grässtrået den satt på gungade så pass mycket att det inte gick att få fokus på den. Tre guld på en helg var nog för mycket begärt!

Talgoxen ska genast inspekteras! :)

NatureFootstep sa...

tjusigt och vilka kalasbilder. :) Jag var t CU-parken för några dagar sedan men såg inga röda då. Trodde det var för tidigt för dom. Men jag såg guldtrollsländan förstås. Men aldrig sittandes. Och sedan den fyrfläckade med kokonger. Har du skaffat ny kamera?

Anonym sa...

Du är verkligen bra på att vara ute och promenera, grattis till det. Läste just att framtiden inom vård och hälsa kommer att handla om mat och motion i första hand och medicin i andra hand, idag är det ju tvärtom men börjar faktiskt ändra sig. Jag har rätt nyligen fått en diabetes-diagnos (glad över att äntligen fått veta varför jag mått så dåligt en längre tid) och det läkaren främst ordinerade var bra kost och MOTION. Tur att jag inte var främmande för motion sen tidigare, nu är det bara intensivare för jag ser direkt utslag på blodsockret + alla andra värden som förbättras!
Ja sen hade du fina bilder igen. Kul också att du fick två mörkalver på bild! De såg trevliga ut och var inte rädda för att träffa en människa i skogen i alla fall:). / Monika

BeBest sa...

Tack NatureFootstep! :)

Jag har samma kamera fortfarande och det lär så förbli ett par år till innan jag fyller jämt nästa gång. Skillnaden är att jag försöker lära mig mer om den och hur jag ska använda inställningarna.

En annan sak är också att jag försöker lära mig mer om bildredigering. Jag har inget märkvärdigt program sett till möjligheter och finesser men det är heller inte svårbemästrat och det jag oftast vill få gjort klarar det av. Förmodligen kan man göra mer än att styra färger, beskära bilden, öka skärpan och påverka kontraster men det har jag ännu inte lärt mig. Programmet heter GraphicConverter och finns bara till Mac.

BeBest sa...

Jag sitter mycket vid datorn men hotas det med åskväder drar jag ur alla kontakter för att vara säker på att få behålla elektroniken intakt. Då kan jag passa på och gå ut en sväng istället.
Samma om jag så att säga har gjort det jag brukar göra på datorn. Det blir då passande med en promenad med kameran. Får jag därtill med mig något hem, som jag kanske vill visa andra, har jag på så sätt undvikit att behöva klaga över hur tomt på nya idéer det oftast är där uppe i huvudkontoret.
Slutligen är det ju så att ska jag orka gå dagar i sträck uppe i Idre måste jag försöka hålla igång kroppen en aning också, samt inte minst försöka få bort något av det överflödiga fläsket. Det drar ihop sig!
Mörkalverna var trevliga men besvärades av myggen. Jag erbjöd dem min myggolja men de hade redan försett sig. De hade tur som slapp åska och regn under natten.

Anonym sa...

Idre vid midsommartid kanske, i så fall en fin tid däruppe.

BeBest sa...

Det beror på vädret men lite regn tål jag. I annat fall får det bli ett annat alternativ. Jag är inte låst till tid eller plats och möjligheten till improvisationer finns alltid.

NatureFootstep sa...

aha, din kamera var bättre än du trodde. :) Och de funktioner du räknar upp är de viktigaste i editering. Resten är mest lek. Ibland kan det vara fint att minska skärpan också. Blir mjuka fina bilder. :)

BeBest sa...

I dagsljus fungerar kameran rätt bra och den är smidig att ha i fickan eller att smyga ner i gräset för närbilder på insekter men den har även begränsningar. Upplösningen är inte så märkvärdig och optiken är inte avsedd att fota motiv som befinner sig på avstånd. En trollslända på tre meters avstånd blir inget att visa och en älg på 200 meter rent löjligt liten. Jag vill ha ut bättre skärpa i detaljerna helt enkelt och till det behövs andra verktyg än vad min nuvarande kamera erbjuder.

framsnacka sa...

Vad roligt! Vet hur det känns när man äntligen får bilden man ängtat efter så länge! Grattis! Snygga bilder dessutom! Beundrar hur du ser skillnad och vet vilken som är vilken. Jag har långt kvar kan jag säga.
Tyckte om den vackert gröna skalbaggen.
Fin bild på mörkalverna! Han läst böcker där sådana varit med. Kul.
Irisbilden är väldigt lyckad den med! Jag har irisar på tre platser i trädgården. En favorit! En stjälk hade brutits, så jag tog in den, tyvärr vissnade den redan dagen efter.
En mycket trevlig promenad jag fick vara med på! Tack! :-)
Allt gott till dej!

BeBest sa...

Tack ska du ha! :)

Fram till för något år sedan var jag tämligen okunnig då det gällde att artbestämma insekter. Beträffande sländor kände jag till att det fanns trollsländor, jungfrusländor, flicksländor, dagsländor och nattsländor. Skillnaden mellan dem handlade då för mig om sättet dessa insekter höll vingarna och insekternas storlek. Enskilda arter kunde jag knappas något om.

Det var med kameran i hand jag började upptäcka skillnaderna mera i detalj. Nästa steg blev att söka på internet för att hitta liknande foton och möjligen få frågan om arttillhörighet löst den vägen eller att ta kontakt med Nordiska riksmuseet och fråga deras experter.

Med tiden lärde jag mig mer men jag kan inte kallas särskilt kunnig. Jag försöker bara hitta fungerande sätt att få veta och att sen använda dem så gott jag förstår. Det är möjligen där min kunskap ligger.

Mörkalverna var kul men jag är inte nöjd med skärpan i fotot. Jag har gjort vad jag kunnat för att rädda den men bra blev det inte! Hade jag inte lovat dessa trevliga ungdomar att lägga upp bilden, hade den heller inte visats för allmänheten.

Just nu blommar det iris litet överallt här i trädgårdarna. De flesta blommor i blå nyanser men det finns även såna med gult i.

Promenaderna, vilka här har sammanfogats till ett inlägg, pågick under tre dagar, så det blev en del kilometer vi fick i benen. :)

Skicka en kommentar