Gryning

Gryning

fredag 7 juni 2013

Det här är inte bra


Uppenbart är att med stigande ålder börjar kroppens förslitningsskador visa sig. Sen 80-talet har jag av och till haft problem med ischiasvärk i högerbenet. Det kommer från ryggen brukar det heta då jag för det på tal. Så kan det nog vara men det finns fler orsaker att ischiasnerven kommer i kläm. På senare år har jag då och då känt en viss instabilitet i höger höftled. 

Det är uppenbart så att den högra är värre sliten än den vänstra höftleden. Varför? Kan det vara så att ifall man sitter länge med exempelvis foten på gaspedalen så belastas höftleden statiskt på något känsligt ställe och på sikt ger det nötning på ledkkulan och/eller ledpannan? 

Promenaden i onsdags kändes av i höften efteråt. Det tog tid att få igång leden så den gick att belasta utan svårare smärta. Helt smärtfritt är det fortfarande inte och normala rörelser och vridningar av kroppen kan få höften att hugga till och tappa kraften. Hur roligt är det om jag ska ut och bära packning i skogen?

Igår tog jag det rätt lugnt just för att skona höften men fram mot kvällen blev det ändå en kort promenad. Jag kom förbi en blommande kaprifol och kunde inte låta bli att ta med mig en bild. Jag har har redan bilder av årets blommande kaprifoler  men den här hade starkare doft och en mera rosa ton på blommorna än de blekt grönvita jag har strax utanför huset.

6 kommentarer:

Libra sa...

Ischias är verkligen inget man vill drabbas av. Finns inget värre, nästan i alla fall. Men om det kommer från höften behöver du kanske en operation.
Ta det lite lugnt ett tag och avvakta med långa skogspromenader tills du mår bättre.
Vilket jag hoppas är snart.

BeBest sa...

Ischias har jag inte känning av annat än om jag kör bil långt och måste sitta stilla med högerfoten. Däremot kan jag få känslan att höftleden glappar värre än min käft, då jag går på ojämnt underlag eller vrider kroppen. Då hugger det till och bentet tycks tappa bärigheten momentant. Det kan sen göra lite ont efter men det går fort över.
Operation är inte aktuellt i nuläget och vad som händer i framtiden får vi se då. Den dagen den sorgen.

baraenbildavmig sa...

Vacker bild oå kaprifolblomning! Jag måste skaffa en igen, för doften.

Om krämpor och kroppen: jag var till naprapaten idag, Det var inte den jag brukar gå hos utan en vikarie. Den här manipulerade ryggen och nacken så att jag blev förskräckt, men när jag gick därifrån kände jag mig lätt i kroppen, som om inget tog emot och jag har än inte tagit den värktablett jag skulle ha tagit klockan fyra för den svåra värken i bakhuvudet.

Hoppas att din höft kryar på sig!

BeBest sa...

Jag gick samma sväng idag som i förrgår. Beträffande höften har jag inget att klaga på. Den skötte sig fint. Just detta att det är intermittent är problematiskt. Det går inte att förutsäg. Man vet bara att det följer Murphy's alla lagar om eländets förmågor att ställa till besvär när man inte vill ha det.

Anonym sa...

Älskar kaprifol som för övrigt är vädurens och skorpionens gemensamma blomma. Där fick du lite onödig information också:). De besvär du har i högra höftleden har jag dragits med i den vänstra ett antal år och fick därför sluta med joggandet. Är röntgad och inget syntes så fick bara lägga av med joggandet och vila när höften värkte. Jag blev också kraftlös i benet. Om man inte vilar så blir det lätt inflammation och man tvingas till längre vila. Så det är bra att du vilar, belasta först när det inte gör ont längre. / Monika

BeBest sa...

Jag har ju inget direkt tvång på mig att vara ute och knata i skog och mark men jag mår bra av det rent fysiskt och psykiskt. Jag går inte ut dagligen utan helt och hållet vid behov eller om jag råkar få ett plötsligt infall. Jag är lite hipp-som-happ i det fallet.

Rör jag mig lagom och inte skuttar runt i onödan brukar det vara precis vad kroppen vill ha och tål. Långa monotona promenader längs belagda vägar är inte bra. Det ger för liten variation i steglängd och kroppsrörelser i övrigt. Då får jag ont efteråt under några dagar men det brukar ju gå över.

Jaha vädurar och skorpioner har den blomman ihop. Får prata med yngsta doter om det! :)

Skicka en kommentar