Gryning

Gryning

torsdag 13 juni 2013

Envar sin egen dräng


Jag berättade igår att jag hade hittat en vacker fluga som jag inte visste namnet på och därför skulle fråga Naturhistoriska riksmuseet om besked. Fram på kvällen började jag grunna på möjligheten att lösa problemet på egen hand. 

Vad visste jag om flugan? Inget mer än att den var stor och satt på en hundloka och tycktes äta pollen. Var det månne en blomfluga? Jag sökte bilder av blomflugor på webben och plötsligt fann jag den och även dess vetenskapliga namn! Därifrån blev det sen lätt att hitta det svenska namnet. Flugan är en blomfluga, som vi kallar Fönsterblomfluga och det vetenskapliga namnet är  Volucella pellucens.

Det visade sig finnas mycket att läsa om denna vackra fluga. Som vuxen lever den av pollen och uppträder i blandskog. Honan lägger äggen i jordgetingbon. Getingarna ger henne fri lejd ut och in i deras annars välbevakade bon. 

Larverna kläcks snart och lever av spillningen från getingarna. De äter även upp döda eller döende getinglarver och puppor. Flugans larver förpuppar sig under boet och får på så vis en skyddad tillvaro som tack för hjälpen med att hålla getingboet rent från smuts. Ett intressant exempel på samarbete mellan olika arter!

Jag hade även ett foto av en slända, jag inte sett tidigare. Sländan var påfallande stor ungefär i samma storlek som en trollslända. Den påminde om en grön stinkslända beträffande sättet att hålla vingarna och flyga men de är inte alls i närheten beträffande storlek. Jag hade annars ingen aning utöver att jag såg denna likhet. 

Nu blev det åter dags att söka på webben. Jag letade först fram den insektsordning som stinksländan hör till. Det är nätvingar. Där blev det sen till att leta efter rätt familj och jag hittade den! Det är en vuxen individ av myrlejonslända, Myrmeleon formicarius, jag fått på bilden. 

Ifall ni undrar så är den gröna stiksländans larver något ni ska vara rädda om. De brukar kallas bladluslejon! Ser ni likheten mellan arterna?

Jag lovade även att presentera fler foton på den svartstreckade vitvingemätaren men att jag ville försöka snygga till dem en aning innan de visades. Här kommer bilderna där den svartribbade vitvingemätaren, Siona lineata, visar sin teckning på såväl över som undersidan medan den underifrån suger nektar ur en smörblomma.


Det här var foton från i tisdags. Även igår var jag ut på promenad, två stycken till och med! Först gick jag skogsstigen till affären och fick då med mig denna vy.

Sen gav jag mig ut att söka blåvingar men av det blev det endast blommor. Här ett bestånd av ekorrbär, Maianthemum bifolium ...

... och här är det gökblomster, Silene flos-cuculi.

Idag är vi lovade regn så jag kommer med gott samvete hålla mig sysselsatt inomhus.

6 kommentarer:

NatureFootstep sa...

snyggt jobbat! Jag har heller aldrig sett den där sländan. Vingarna ser jättefina ut. :)

baraenbildavmig sa...

Det är fascinerande att hitta en insekt som man aldrig sett tidigare, särkilt om man som du ofta fotar sländor. Vacker var den också och du lyckades få en bra bild på den. Grattis, vill jag säga!
Fjärilen är jag också lite avis på, den är så grafiskt vacker med sina ribbor och den var tydligen villig att posera fint för dig. Att leta på nätet är roligt, som en riktig utmaning kan det bli. Flugan tror jag att jag har på bild någonstans, det är en av de vackra.

BeBest sa...

Tack du! :)

Jag fotar allt som stannar tillräckligt länge och jag inte fått godkända bilder av innan. Sländor sätter sig ibland och då passar jag på om jag har möjlighet. Samma med andra insekter eller andra djur överhuvudtaget. Går det så går det och ibland går det bra. Lyckas man klura ut vad det är man fått med sig är det en extra bonus!

Det verkar vara högsäsong för de här fjärilarna nu. Varje vit fjäril jag såg i kväll var en sån.

BeBest sa...

Tack NatureFootstep! :)

Myrlejonens fångstgropar har jag sett ibland men det här var första gången jag såg den färdiga insekten och jag hade ingen aning om vad det kunde vara för art!

Vingarna är inte helt glasklara utan något opaka. De skulle nog passa som badrumsfönster! :)

anki sa...

Underbara bilder :-) Mycket fin blogg med lite av varje.

Ha en skön midsommar

BeBest sa...

Tack anki! :)

Jag har haft en fantastisk midsommar men det ska jag återkomma till då alla foton redigerats och sorterats.

Skicka en kommentar