Gryning

Gryning

onsdag 12 juni 2013

Mera promenader


Igår gav jag mig ut för att söka blåvingar. Jag har bara sett enstaka flyga men tänkte att hittar jag rätt biotop finner jag dem där. Vinden låg på över ängarna och det höll nere fjärilarna i gräset. En enda blåvinge såg jag och den hade inte tid att stanna.

Flugorna verkade klara vindpustarna bättre. En stor fluga hittade jag på en hundloka. Jag vet inte vilken art det är men hoppas få hjälp av Nordiska riksmuseet. Jag hittade även en slända, som de ska få hjälpa mig med. Jag återkommer om någon dag med de uppgifterna.

Det blommade mängder av teveronika längs mina vägar. Jag tycker de är vackra så därför visar jag ett bestånd av dem.

Ett gammalt hygge som rensats från sly. Där har det tidigare funnits gott om flicksländor. Det gjorde det nu också. Där fanns även en något nervös tvåfläckad trollslända som vägrade låta mig få närbilder. Nu blir inte foton av sländor tagna på tre meters avstånd inget att yvas över, så jag bjuder på en mera trygg ängssmygare istället. Den släppte fram lite närmare innan den fann mig väl påträngande.

Jag hittade åter en tvåfläckad trollslända. Hon var mera modig. Fotona jag fick av henne duger att identifiera arten men jag vill ju helst visa foton jag kan stå för och till det duger inte bilderna. Vill ni se hur dessa sländor ser ut finns det beskrivningar och bilder här

Det blommade även smörblommor överallt. Vid den här ängen hittade jag en tistelfjäril. Jag hade gärna vetat få foton av den me den gillade inte mina idéer om sånt och höll sig på minst fem meters avstånd.

Även denna äng hade fotovänliga fjärilar. Den här svartribbade vitvingemätaren poserade gärna. Jag har en hel serie av trevliga foton av den men de måste redigeras lite. Fjärilen flyttade nämligen mot slutet av fotosessionen över till en smörblomma för att visa hur man suger nektar ur en sån. Dessvärre blev det väldigt mycket vita blänk i blomman och de störningarna ska jag försöka få bort innan fotona kan visas. Här sitter fjärilen på ett strå nere i gräset och solen lyser genom vingarna.

Det blir nog promenader även idag! Jag hoppas vinden håller sig lugn!


6 kommentarer:

Anonym sa...

En hel äng full med smörblommor.....det är sommar det för en norrlänska! / Monika

BeBest sa...

Det är sommar för en utlokaliserad rospigg också! :)

baraenbildavmig sa...

Så vackra fjärilar du lyckades få med dig hem på bild! Svartribbad vitvingemätare har jag nog inte ens hört talas om. Den visste att visa sig från sin finaste sida med solen lysande igenom så att mönstret syntes. Ängssmygaren verkar ha ett fint mönster på sina vingar också. Även flugan hade vackra revärer. Ja, nu är det mycket som blommar intensivt på ängarna!

BeBest sa...

Flugan är nog inte ensam i det området. Jag såg en till nu på kvällen men den höll sig undan. Jag hoppas jag kan få veta mer om den.

Då ska jag visa fler foton av den svartribbade vitvingemätaren också.

Ängssmygaren har en del ljusare små fläckar på vingarna. Det är den nog ensam om bland våra smygare,

framsnacka sa...

Vilken fin bild på vitvingemätaren! Tjusigt! Jag ska försöka minans teveronika denna gången, tog bilder av den i går, och om utifall någon blev bra, vill jag gärna minans namnet. Jag brukar skojja och säga att när Gud skapade mig hade han humor, han gav min en halv hjärncelll till att minnas namn, medan jag fick en hel till att minnas siffror och en annan hel till att byta vindrutetorkare och glödlampor. Tokigt. Tack att jag fick följa med på din promenad! Härliga sommarbilder!
Önskar att jag kunde hjälpa dig med namn, men som sagt jag har ingen aning.
Allt gott till dej!

BeBest sa...

Tack för berömmet! :)

Men du blev ju välutrustad beträffande hjärnceller!. Enligt min gudmor är jag helt huvudlös, så så mycket som en enda ynka hjärncell lär inte finnas hos mig! :)

Det kommer fler bilder på vitvingemätaren och namn på flugan i dagens inlägg.

Skicka en kommentar