Gryning

Gryning

torsdag 6 juni 2013

Skönt väder


Målet var Carl Ugglas Park och avsikten var att söka röda flicksländor. På väg dit så jag en vitbandad björkfältmätarevilken hade vänligheten att låta mig få ta ett par foton av den.

Framme vid Carl Ugglas Park såg jag först en stor nattslända, som satt åtkomligt till. Jag skulle bara plocka fram kameran och ordna till inställningarna. Det var då jag upptäckte flicksländan, vilken kom flygande och satte sig på en solbelyst sten med skuggad mark som bakgrund. Genast bytte jag fokus och ägnade flicksländan ett par närgångna foton.

Nattsländan hade under tiden flyttat sig men fler än den kan göra så. Jag gav mig ut på den långa bron genom insektsparadiset. Där fanns även en del fåglar, vilka kalasade på överflödet av insekter. En så pass allmän fågel som sävsparv såg jag nu för första gången. Den ville inte vara med på bild. Nästa stora nattslända var däremot inte blyg.

Över hela området flög guldtrollsländor. De sätter sig sällan men hänger ofta i luften och spanar. Jag räknade inte med att få en skarp bild av dem. Den teknik jag tillämpar är att fokusera på något lätt definierat och behålla fokus där, samt vänta till sländan flyger in och hovrar i den sektorn man har koll på. I det här fallet var det näckrosbladet med flicksländan som blev min fokuspunkt och en halv minut senare infann sig guldtrollsländan.

Idag ser det ut att åter bli ett bra väder för den som vill fotografera insekter ...

2 kommentarer:

baraenbildavmig sa...

Är det vingarnas vinkling som namnet anspelar på? Under andra bilden har du en lite konstig mening, nåt verkar ha ramlat bort. Du lyckades fånga fyra olika flygare snyggt! Jag har än inte kommit ut på insektsjakt, men tror att jag måste komplettera lite i ankdammen.

BeBest sa...

Det blev lite konstigt där, ja ... Och inte bara där! Fjärilen är inte vad jag först trodde utan en vitbandad björkfältmätare.

Jag ska ge mig ut på fler sök. Det borde vara dags för den röda flicksländan nu!

Skicka en kommentar