Gryning

Gryning

torsdag 11 juli 2013

Baddags


Igår hade vi en blåsig, kall och regnig dag. Den kom mig att minnas den kalla, våta sommar, då jag och min bror skulle lära oss simma. Jag var 9 år, han 8. Vi hade en mil att cykla för att komma till badplatsen i Hargshamn. Badviken hade sällan varmt vatten. Det varma ytvattnet blåste norrut och kallt vatten från botten kom då upp i viken. Temperaturen låg ofta närmare 15°C än 20 och det var inte så mycket varmare i luften heller alla dagar.

Färden började på krokig grusväg, fortsatte någon kilometer längs rak asfalterad landsväg och så in genom skogen, där långt vått gräs hängde ut över den smala slingriga stigen. Klockan 10 skulle vi vara på plats och redo att hoppa i. Det var inte alltid vi hann fram i tid och då bestods vi en rejäl utskällning av den skräckinjagande simläraren. 

Sen skulle vi i och doppa oss. Det var viktigt att vi försvann ner så djupt att vi inte syntes under vattnet, annars blev det mera bannor. Vi skulle helt enkelt lära oss att faller man i, faller man djupt och då måste man klara det också utan att bli rädd. Var vi under vattnet för kort tid måste vi göra om och då fick vi ”hjälp” av läraren att hålla huvet under ytan. 

Min bror var rädd långt innan vi kommit ut i vattnet. Han hade erfarenhet av att falla i sjön på ett ställe där varken han eller jag bottnade på den tiden och ville inte ta sig vatten över huvet en gång till. Det var nog den händelsen, som gjorde att vi något år senare, då vi precis lärt oss cykla, sändes iväg för att lära oss simkonsten.

Året efter var vi där igen. Det var då bättre väder, en i allt mycket bättre simlärare och nu lyckades vi också lära oss att simma utan att utsättas för tvång eller reprimander.

Igår var det alltså ett uselt badväder här men det fanns dem som ändå ville passa på att ta sig ett dopp.

8 kommentarer:

imsys sa...

Jag besökte Hargshamn i våras. Kan konstatera att era simlektioner borde ha förlagts till någon av alla de småsjöar med ljummet vatten som finns i trakten istället.

baraenbildavmig sa...

Fanns det verkligen inte någon badplats närmare än så?

Läcker bild på badaren med de fina skuggorna!

BeBest sa...

Vi badade även i sjön hemma. Vattnet var väl inte så ren där korna gick men det var varmt och grunt och vad jag kan se så överlevde vi det också. :)

BeBest sa...

Ställen att bada på fanns det på nära håll men simskolan fanns i Hargshamn och dit och hem cyklade man.

Tidigare hade simskolan hållits vid Löta. Där var vattnet mera stillastående och betydligt varmare men ofta otjänligt på grund av att kor gick intill badplatsen. Dit var det väl närmare 15km cykling på trafikerade vägar, såvida inte det ordnades skolskjuts vilket i sin tur ökade kostnaden. Sen skulle man ju hem igen och helst också orka göra rätt för sig.

Boel sa...

På 60-talet gick jag också under flera somrar i simskola i Hargshamns iskalla vatten. Maria och jag blev hämtade av badbussen vid Ekstolpen så att vi skulle cykla blev det aldrig tal om. Hur cyklade ni, jag förstod inte riktigt vägen? Gick det att gena för att komma ut på Hargshamnsvägen innan Harg? Trots flera sommarsimkurser så lärde jag mig aldrig att simma. Jag vågade inte släppa botten, inte förrän jag fick en flytväst så blev jag säker och sedan gick det galant. Maria och jag brukade gå ner till sjön tillsammans med antingen tant Anna eller Marias farmorsmor Alma som badvakt. De satt på en sten med en stör i beredskap... Vi brukade retas med dem och hålla andan så länge vi kunde under vattnet och tant Anna var definitivt den ängsligaste :-)

BeBest sa...

Det fanns en eller snarare två genvägar från slutet av Hulterakan. En ägoväg gick mot Adolsfsdal och vidare över åkrar fram till ett dike och längs det mot Braxenbol. Den andra var i första delen en ägoväg mellan Kråkmöte och Nyckelbol men ungefär halvvägs tog man in på en stig som gick genom skogen närmare Västeräng och kom också fram vid Braxenbol fast på ett annat ställe.

Boel sa...

Ja vägen över Adolfsdal har jag nog faktiskt hört talas om. Alla dessa stigar, förmodligen igenvuxna nu.

BeBest sa...

Ja eller stängda av vilthägn.

Skicka en kommentar