Gryning

Gryning

tisdag 9 juli 2013

Blommor och bastarder


Igår trodde jag att jag skulle kunna få bra foton av de pärlemorfjärilar som flyger nu. Där misstog jag mig. Jag såg en del fjärilar men ingen landade i min närhet, vilka arter det kan har varit är tillsvidare okänt. Sökandet får fortsätta.

Allt gräs inklusive begynnande bebuskning på Luvsjöängen har slagits av och tagits om hand. Vart kornknarren tagit vägen vet jag inte men buskskvättorna höll sig i dikeskanten. Jag trodde i min enfald att ungplantorna av diverse lövträd ute på åkern hade planterats ut med avsikt att bilda skog men det rörde sig tydligen om oönskad självsådd och rotskott. 

Det finns en blomrik äng intill fabriksbyggnaderna vid Värmbol. Det är där jag hittat de flesta småfjärilarna i år. I går gick jag där igen. Intill sjön fann jag denna orkidé i skuggan av fabriken och strandskogen. Jag tror det är en skogsknipprot, Epipactis helleborine.

Ute på ängen upptäckte jag den här vackra Bredbrämade bastardsvärmaren, Zygaena lonicerae.

Jag såg fler bastardsvärmare flyga men om det var samma art vet jag inte. Det kanske går att ta reda på.

10 kommentarer:

Äldsta Dotra sa...

Inte visste jag om att jag skulle gilla Bastarder. :) Den var riktigt fin.

baraenbildavmig sa...

Se där en vacker bastard! Mycket snyggt fångat!

BeBest sa...

Det finns fler arter av samma typ. Det som skiljer är antalet röda fläckar på övervingarna, från inga till helt röda. Den här har fem fläckar per övervinge. I Moxboda fanns en art med vingarna närmat schackrutiga i rött och metalliskt blåskimrande svart.

BeBest sa...

Det behövdes en smula tur. Blomman gungade i vinden och bastardsvärmaren hade svårt att hitta balansen. Jag fick försöka vänta till blommans rörelser stannat och hoppas att svärmaren skulle hålla sig kvar en stund till.
Man ser i fotot att insekten viftar med framben och sugsnabel. Jag försökte komma ännu närmare men då flög den sin kos.

baraenbildavmig sa...

Ja, det är ett problem att få till skärpan när det blåser och det har det gjort varje dag den senaste tiden. Jag brukar greppa blomman med handen för att på så sätt försöka få den stabilare, men då gäller det ju att vara stadig på handen och att kunna hantera kameran med en hand.

Annars verkar just bastarderna sitta länge på samma blomma och inte bry sig om att någon kommer nära, väl medvetna om att de är så giftiga kanske.

Äldsta Dotra sa...

Coolt!

BeBest sa...

Ibland gör jag också på det viset men det vågar jag mig inte på om jag har en nervös fjäril på gång. :)

BeBest sa...

Den var väl inte helt rutig på vingarna men prickarna satt så att det såg så ut ur vissa vinklar.

NatureFootstep sa...

har inte varit åt det hållet på ett bra tag. Kanske dags igen då. Jag har inte sett några sådana svärmare i år ännu.

Har du sett de röda flicksländorna igen? Jag har varit i CU-parken flera gånger men inte sett en enda. :(

BeBest sa...

De röda flicksländorna såg jag i början av juni men inte sedan dess. Den dagen var blåsig och de hukade i gräset eller i lä.

http://bebestblogg.blogspot.se/2013/06/an-gick-jag-hit-gick-jag-dit.html

Jag har varit dit en gång i juli men då fanns ingett särskit spännade att lägga så mycket möda på. Jag ska väl snart knalla bort dit igen och då eventuellt även ta en promenad runt hela sjön med en del utvikningar in i skogen över Falkbo och Fannstorp. Något intressant ska väl det kunna ge.

Skicka en kommentar