Gryning

Gryning

onsdag 10 juli 2013

Inte som jag hoppats men bra ändå


Igår var jag på jakt efter pärlemorfjärilar. Jag såg kanske totalt en handfull flyga förbi under dagen men alla verkade ha bråttom. De mindre fjärilarna lät sig dock fotograferas. Jag trodde att jag var färdig med årets foton av tåtelsmygare men på väg till affären fick jag den här chansen till en färgstark bild och den ville jag inte missa.

Under eftermiddan tog jag en längre promenad och då var målet just att hitta någon vilande pärlemorfjäril. Det jag fann var något annat. Parande kålfjärilar ställde snällt upp sig på ett blad. Många rastar hundar där och jag tror det också ligger ett hundhår på bladet.

Vägen ner mot Krämbolsstugan går genom skog och förbi hövallar och blombackar. I en skogsglänta, där jag sett pärlemorfjärilar tidigare, fanns de här krabaterna på en röllika i vägkanten.

Framme vid Krämbol flög två fjärilar bort över veteåkern. De blev dagens sista entomologiska observation och fortfarande har jag ingen aning om vilka arter det kan ha varit. Däremot tär jag rätt säker på att detta är en vit hässleklocka på rymmen.

Idag regnar det i Katrineholm. Det blir nog ingen tid över för längre promenader, även om vädret förväntas bli mera soligt mot kvällen men jag kan ju under tiden regnet faller passa på att ta back-up på junis bloggar och hårddisken.

10 kommentarer:

Märit i Mariehem sa...

Tack för uppdateringen med vackra foton från insektsvärlden! Undrar hur mycket en fjäril kan tänka?
Man säger att höns inte tänker utan bara reagerar med nedärvd instinkt. Efter att ha levt med frigående höns i 12 år, så måste jag säga att jag sett alla möjliga tecken på tankeverksamhet, som måste sträcka sig långt utom instinkter.
Därför undrar jag som sagt, hur mycket till exempel en fjäril kan tänka? Det kanske bara är vi som är då begränsade att vi inte kan tolka dem.

BeBest sa...

Jag tror inte insekternas förmåga att kalkylera är särskilt hög om den ens är påvisbar men jag något slags lokalminne tycks de ha. De hittar tillbaka till sina favoritviloplatser. Om det beror på att den har en särskild doft eller att det det är de samlade intrycken från omgivningen som leder en rätt vet jag inte.
Fåglar har lite mer hjärna än en insekt så där kan man se mer än rent instinktiva beteenden.

imsys sa...

Pärlemorfjärilarna håller till i Roslagen just nu. Snälla och stillasittande är de också. Bra att de inte är hos dig - du får ju så många andra fina bilder istället!

baraenbildavmig sa...

Ja, det blev en färgstark bild med den orangea fjärilen mot det rosa! Fin bild på kålfjärilarna också! Humlebaggen är en rolig filur och samsas ofta med någon kompis på blommorna, jag har bilder av den med en gulbagge.

Det är som Imsy skriver, pärlemorfjärilarna är ganska bra på att posera, de sitter ofta och vajar på vädden och låter sig inte störas. Jag har haft mycket fjärilar på min tomt i år, men de sitter inte still, det är ingen idé att jag ens tar fram kameran. Men jag hade velat ha kameran till hands härommorgonen när jag fick besök av en fjäril som satte sig på min hand. Sen kom den tillbaka och dansade runt på min bara fot - och en tredje gång satt den på min arm. Förunderligt känns det. Igår landade någon fågel på mina ben när jag låg och vilade på mage i solstolen. Det blev ett väldigt kvittrande när jag flaxade spontant med benen.

baraenbildavmig sa...

Guldbagge ska det vara istf gulbagge.

BeBest sa...

* mummel *

Jahaja, det var dit de skulle alla de där som inte gjorde sig tid att landa i min närhet! Nåja jag vet fler som kan få till fina bilder! Antagligen var det till henne de skulle för att bli porträtterade! ;)

BeBest sa...

Jag fick bra bilder av en brunfläckad päremorfjäril för någon dag sedan och såg en sån igår också men övriga har vägrat släppa mig nära inpå sig. 5m har varit det närmsta jag kommit dem som funnit längs vägrenar och dikeskanter. Det avståndet ger inget fjärilsporträtt av värde med min kamera. Jag behöver helst komma in under 1m och gärna ner till en halv meter.

Du måtte ha varit ert torps vackraste blomma! :)

BeBest sa...

Vi kanske kan hitta en sån också! :)

baraenbildavmig sa...

Haha, kanske det!

BeBest sa...

Ja, vem vet! :)

Skicka en kommentar