Gryning

Gryning

fredag 5 juli 2013

Kantareller till kvällen


Igår gav jag mig ut på en skön och svettdrivande promenad. Jag hade två mål. Det första målet var att passera några av de kantarellställen som brukar kunna leverera svamp redan nu, det andra var att hitta ett bra ställe att meta abborre på. Om jag hittade kantareller skulle det kunna bli gott med dem tillsammans med stekt abborre tänkte jag.

Det var inte särskilt varmt då jag gav mig av. Jag hade iklätt mig fiskekläderna jag hade i Idre, nästan vindtät skjorta och och långbyxor. Fotovästen var på och en ryggsäck med metspöet i. Det blev varmt och svettigt. Bromsarna uppskattade detta. Nu har jag ingen lust att vara blodgivare till blodsugare så jag gned in mig med Mygga och sen hitta de inget säkert ställe att landa på. Mygga fungerar faktiskt!

Jag hade tänkt ut en slingrig promenad som skulle innebära att jag inte behövde korsa mina spår. Först knallade jag mot Luvsjön och följde därifrån en cykelväg norrut. Jag har då ängen på vänster sida. Den sträcker sig från Luvsjöområdet bort mot Sjöholms skola. I delen längst bort pågick höskörden eller det kanske kallas något annat nu när man gör ensilage av djurfodret.

Intill området som skördades har man planterat björk. Björkplantorna börjar komma upp över meterhöjd nu. Här trivs buskskvättor men även kornknarr. Jag har hört den flera gånger då jag gått där. Igår försökte jag spela in fågelns säregna läte men kameran klarade inte uppgiften särskilt väl så även om det gick att höra den speciella sången svagt genom vindbruset så kasserade jag inspelningen. Så här låter kornknarren i radio.

Jag hade däremot tur med en orkidé, Jungfrumarias nycklar, Dactylorhiza maculata.

Det fanns även fjärilar som ville vara med på bild. Den här pärlgräsfjärilen, Coenonympha arcania, lät mig få ett par närbilder.

Jag hittade också goda smultron, Fragaria vesca.

En ny bekantskap gjorde jag därtill. Det var en Brunfläckig pärlemorfjäril, Boloria selene, som slog sig ner intill mig för en kort stund.

Hur gick det då med kantarellerna? Jovars, utan blev jag inte!

Av det tilltänkta abborfisket blev däremot inget men jag ska nog komma på ett sätt att servera svampen på ändå. Om jag steker kantarellerna tillsammans med strimlad bacon, hackad gul lök och kryddar med citronpeppar, kan jag kanske göra en omgång varma smörgåsar av dem. Det skulle vara ett godkänt fredagsmys!

8 kommentarer:

ullisss sa...

I mina tankar så var jag med dig på promenaden. Och kände nästan myggen på riktigt.
Det lät som ett riktigt mumsigt fredagsmys. Får man komma? Jag kan ta med efterräten. Nygjord rabarberpaj med hemgjord vanilsås.
Vad sägs? ;-) / kram från Ullis

ullisss sa...

*vaniljsås ska det föstås stå.
Kram igen

BeBest sa...

Jaa tack! Så gärna! :)

Myggen var stundtals besvärlig men värst var de där stora ondsinta grönögda hästbromsarna! De slog till då jag skulle försöka koncentrera mig på att ta en bild. Om dem tycker jag inte!

Kramar! :)

BeBest sa...

Den toppar vi den första med! ;)

Kramar mera! :D

baraenbildavmig sa...

Här fanns ett ilägg som jag inte kommenterat p.g.a min dåliga uppkoppling. Härligt skarp bild på den brunfläckiga pärlemorfjärilen! Kantarellerna hos oss verkar ha torkat in, men efter nattens regn kanske de sätter i lite fart.

baraenbildavmig sa...

Regnet nöjde sig med natten. Dagen var lite blåsig med växlande molnighet, men mest sol dock.
Ja, behovet att suga upp fukt eller behovet att torka efter regn gör dem lättare att fota.

BeBest sa...

Två foton med maximal förstoring och brännvidd från nära håll fick jag av fjärilen. Sen försökte jag sticka fram kameran ännu närmre och då med kort brännvidd för att få bakgrunden mer oskarp men det gillades inte. Fjärilen försvann ut i buskagen och vägrade komma tillbaka.

Kantarellerna är rätt små här också men dagens regn hoppas jag på av flera skäl. Dels då för svamparnas skull men även för att jag tror att fjärilarna ska kunna hitta ställen på skogsvägarna där de kan suga upp fukt. Då blir de lättare att hitta än om de håller sig i vegetationen.

BeBest sa...

Idag får vi nog en del sol tror jag. Nu på morgonen är himlen molnfri med dis vid horisonten. Idag ska det bli kurra-gömma med insekterna! Hittar jag de fjärilar jag vill åt eller hittar bromsarna mig? :)

Skicka en kommentar