Gryning

Gryning

onsdag 17 juli 2013

Någon som vet?


Den här ståtliga och taggiga manshöga växten har nog hört hemma i en trädgård. Nu växer den och några till invid en vändplan, där kasserade trädgårdsväxter ibland hamnar. 

Den påminner mycket om tistel i sitt växtsätt och utseende men tillhör inte vår vilda flora. Jag vet inte om det är en köksväxt eller en prydnadsväxt men sedan början av juni har detta och de övriga exemplaren på platsen sett ut så här bortsett från att de vuxit till på höjden och fått fler grenar från bladvecken, vilka alla toppas av en sådan här taggig knopp. Känner du igen den?


Jag har ännu inte upptäckt några blommor på den men om en stund går jag förbi där och kan då åter se ifall några sådana är på väg ut.

6 kommentarer:

baraenbildavmig sa...

Ståtliga växter! Rysk martorn?

BeBest sa...

Nej inte den! Blad och blomknopp skiljer sig helt och likaså växtsättet. Den här har mer av åkertistelns fason på stängel och grenar men att bladen har inga flikar fast det finns en del vassa taggar på dem också.

Boel sa...

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/dipsaca/dipsa/dipsful.html

Kardtistlar använder man när man bereder plädar, det har jag sett i verkligheten! Den där kan du kamma katten med när det har torkat till lite! :-)

BeBest sa...

Tänk så bra det är att ha en syrra som sett sig om i världen!

Jag hade inte en aning om vad det var för slags växt alls! Jag tycker inte den ser så trevlig ut att hålla i precis så kattskrället slipper nog undan! :-D

baraenbildavmig sa...

Vad roligt att få svaret! Kardtistel, vad behändigt att ha kardor ute i naturen. Jag kunde inte fortsätta mitt googlande med min dåliga uppkoppling.

BeBest sa...

Kardvädd, Dipsacus fullonum, är tydligen inte så vanlig men finns här och var på kulturpåverkad mark i södra Sverige. Den här platsen intill sjön är delvis skapad med utfyllnadsjord och schaktmaterial från vägbyggen och andra anläggningsarbeten så vad jag förstår passar det in bra då det gäller växtens krav på växtplats.

Skicka en kommentar