Gryning

Gryning

tisdag 2 juli 2013

Så de surrade!


Igår var det dags för tvättstugan. Medan maskinerna gjorde sitt jobb hade jag en timme på mig att ta hand om kameran. Vi gick till närmaste blomsteräng och fick se den mindre tåtelsmygaren, Thymelicus lineola.

Medan jag koncentrerade mig på att få till en bra bild av den fick jag höra ett fasligt surrande bakom min rygg. Det lät inte som bromsar eller stickflugor men var definitivt ihärdigt! Jag vände mig om och fick se en liten flock bin tätt ihop fara fram över ängen. Ett typiskt objekt att försöka dokumentera. Hur ofta ser man vilda bin svärma?

Jag tror det rör sig om vilda bin. Honan de följde sitter på gulvialens blomma.

6 kommentarer:

imsys sa...

Aha - det är inte helt fel att tvätta ibland! Din kamera verkar vara suverän för bilder på fjärilar och annat. Bra gjort att lyckas fånga bina!!!

baraenbildavmig sa...

Aha, färgmatchare i farten! Så vacker och pigg liten storögd smygare - jättefina färger i bilden! Jag säger som Imsy, skickligt att fånga bina i flykten! Och där fick jag namn på den gula blomman mina färgmatchare satt på också, tack! På nåt vis så hinner/orkar jag inte slå upp blommor och flygfän just nu.

BeBest sa...

Jag siktade på biet som alla ville åt då det satt sig på blomman. De övriga fick det bli som det blev med.
Det var starkt solsken så det bidrog nog till kort slutartid. Hade den blivit alltför lång, så hade bina varit helt suddiga på grund av rörelseoskärpa. Nu blev inte oskärpan värre än att man säga att den skapar lite extra intryck av intensitet och hets i bilden. :)

BeBest sa...

Vet man inte vad man har på bild, är det också svårt att veta var man ska söka det. Då tar det lång tid jämfört med att man åtminstone vet på ett ungefär.

Tricket med bina var att fokusera på den som satt stilla och strunta i övriga. De höll sig ju ändå alldeles intill så några borde ju kunna komma med.

Den är rätt liten den här smygaren och den var inte särskilt lätt att få att sitta kvar heller. Jag blir nog tvungen att träna på konsten att trollbinda livrädda insekter!

framsnacka sa...

Vad roligt att du såg vildbin! Kul! Och fick med det på bild! :-) Väldans snygg bild på Tåtelsmygaren!
Allt gott till dej (denna något molniga dag)

BeBest sa...

BIna var skoj. Jag har sett tambin svärma men de här tror jag var den vilda sorten. De var nämligen inte så många i svärmen, något mer än ett dussin skulle jag tro men kanske hoppades de locka till sig fler på ängen.

Även här finns det moln men gott om sol ändå. Allt gott till dig också!

Skicka en kommentar