Gryning

Gryning

måndag 1 juli 2013

Sista veckan i juni


Förra veckan skrev jag om min vistelse i Idre. Jag fiskade då varje dag men visade mest miljöbilder från orten eller dess omgivningar. Det kom så en dag då det var dags att lämna Idre och fara hem. Den resan gick förvånansvärt bra även om det vid ett tillfälle kom en regnskur av bedrövligaste slag. Sikten blev usel och faktum är att jag missade avfarten mot Grythyttan - Det kan möjligen ha varit skyltat Ludvika där - och fick en extra omväg på roliga grusvägar av bästa rallytyp. Sånt piggar upp!

Nåja när väl kommit på rätt väg igen flöt resan på i lugn takt ända tills jag fick se detta. Då blev det tvärstopp och ut med kameran i högsta hugg! Vid Dimbaden har man en fantastisk utsikt över Hjälmaren!

Så kom jag hem, lastade ur, bar upp bagaget till lägenhetsdörren och ... Var har jag nycklarna nu då? En halvtimme senare kom jag i ett mycket brådskande och synnerligen angeläget läge in genom dörren men då låg det mesta av väskornas innehåll utspritt utanför på golvet. Till nästa resa ska nyckeln få en särskild och lätt tillgänglig plats i packningen!

Dagarna som sen kom har innehållit många fotopromenader. Av alla dessa foton skall jag endast visa några få. Jag börjar med 4 foton av silverblåvinge, Polyommatus amandus.

Honans vingar är bruna med blått inslag på ovansidan och några orange fläckar i bakkanten.

Hanen kan också ha brunt men betydligt mera blått så intrycket i flykt bli ljust blått. Även han har de orange fläckarna.

Några hanar har så lysande blå att den bruna tonen bleknar under lystern.

De har blivt en hel del foton av fjärilar och sländor under veckan men även annat. Detta är fröställningen hos ängshaverrot, Tragopogon pratensis.

Nu är en ny månad och på väggen hänger min kalender och visar denna bild.

Det är en blå silverblåvingehane som blickar ut över mitt arbetsrum från sitt trygga grässtrå.

10 kommentarer:

imsys sa...

Läst, sett och stumnar av beundran av dina fina bilder!

Märit i Mariehem sa...

Som vanligt, underbara bilder på alla de små liven, som vi ofta inte lägger märke till.
Blir alldeles överväldigad av fjärilarnas vackra mönster.
Önskar dig en fin fotvecka igen!

baraenbildavmig sa...

Bedårande Hjälmarvy - det ser ut som en stor vit fågel på flykt över vattnet till vänster i bilden.
Du hade tydligen gott om tid att umgås med blåvingarna, vackra pedagogiska bilder! Jag har ännu inte på allvar varit på fjärilsvandring. Ängshaverrotens dekorativa boll fotade jag däremot i förrgår kväll. Din bild är lite rolig: här står jag i all min glans omgiven av mina bodyguards!

BeBest sa...

Jag tänkte på dig då jag tog bilden av ängshaverroten. Jag vet ju att du är svag för frön som är redo att ge sig av mot skyn! :)

Det tog ca 45 minuter mellan första och sista fjärilsbilden. Blomsterängen där de brukar kunna hittas tar det mindre än 10 minuter att gå till.

Sen är det bara att vänta och spana tills man ser en blåvinge eller någon annan intressant fjärilsart. Landar den kan man kanske sakta smyga sig fram till den. Det där med sakta och försiktigt är viktigt. Jag gömmer undan allt på händer och armar som kan orsaka störande reflexer.

Igår hade jag chans på en amiral men den lät mig aldrig komma tillräckligt nära för att det skulle vara meningsfullt att med min lilla kamera försöka få till ett bra foto.

BeBest sa...

Tack Imsy! :)

Fast jag tycker du tar i nu. Du kan också och har därtill möjligheten att ta fina närbilder fast från längre avstånd. Då minskar risken att man skrämmer bort fjärilarna! Försök får du se! :)

BeBest sa...

Blåvingar är lättast att artbestämma om man får möjlighet att se prickarna och mönstren på vingarnas undersida. Ovanifrån är de oftast mycket knepiga att särskilja. Blåvingar tror jag inte du missar. Hittar du dem inte i din vackra rosengård finner du dem på närmaste äng med vilda blommor.

Kameran ska ha och få sin motion vet du! Det är med den som med trädgårdsredskapen. De blir sura om de känner sig bortglömda. ;)

framsnacka sa...

Vilka superfina bilder du fått! Vad härligt att se! Verkligen snygga! Särskilt den sista på silverblåvingen, där den ser i stort sett luden ut. :-)
Hjälmaren har jag också varit vid, en stor sjö! Vackert! Och maskrosfröställningen är som ett stilleben!
Tänker kika vidare vad du haft för dig i Idre.
Allt gott till dej!
PS. Varmt tack för blomnamnet Ängskovall! Skickligt! DS.

Boel sa...

Jag vill väl också se blåvingar på våran äng med där finns mest luktgräsfjärilar trots att jag ÖNSKAR att det skulle vara vår landskapsfjäril Brun gräsfjäril så är det bara - luktgräsfjäril. Våra gräsytor brukar betecknas som typ rikkärr... Friskt sumpiga... älggräs, midsommarblomster och humleblomster. Det vimlar inte precis av fjärilar direkt. Jag blir faktiskt lite avundsjuk på dina blåvingar. Väldigt fina bilder, Börje!

BeBest sa...

Den dagen var blåvingarna rätt hjälpsamma och satt kvar länge. 2 dagar senare var de betydligt mera nervösa och for runt så fot jag började komma i fotoläge. Det ska till en smula tur också för att man ska lyckas med nyckfulla insekter.

Allt gott till Dig också!

BeBest sa...

Jo luktgräsfjärilarna börjar ta över luftrummet närmast marken här också.

Du har nog en hel del mindre arter vid kärren. Mätare, malar, spinnare och flyn skulle jag tro, ja även en del sländor av olika slag också. Det är just nu gott om gammaflyn här. De verkar gilla klöver och andra baljväxter men jag har även sett dem på rallarosor.

Kan jag lyckas få fram kameran till under en meter från fjärilen, kan bilden bli skaplig men det avståndet kräver ändå att jag använder maximal zoom med de nackdelar det i sin tur medför beträffande alltför skarp och störande bakgrund. Jag vill ju helst ha bakgrunden mindre skarp och motivet skarpt och inte en hel fotbollsplan tydlig bakom det!

Skicka en kommentar