Gryning

Gryning

onsdag 3 juli 2013

Sommar på balkongen

Alla mina krukväxter, som är stora nog att vistas ute över sommaren, står nu på balkongen. Det är clivian, kaktusarna och de äldsta hibiskusarna.

Den vitblommande hibiskusen väntar ännu inomhus men kan komma att få frisk luft sen jag sett de första blommorna. Det finns flera knoppar på den.

Etta står nu ute och stortrivs tycks det. Nu hoppas jag att det ska komma knoppar också och inte enbart blad. Det vore roligt att se vad det blir för färg på blommorna.

På balkongen är det ca 33°C på förmiddagen. Hibiskusarna behöver då mycket vatten men det gillar läget. Här är det den gula och den rosa som just slagit ut. Efter fotograferingen pollinerade jag dem med varandra. Det är väl så det brukar vara vid bröllop.

Jag är inte säker på vad dessa två heter. Jag gissat att det är Athenacus och Adonicus men om det verkligen är så är inte klarlagt. Distributör i Norden är ett danskt företag, Graff Breeding®.

14 kommentarer:

framsnacka sa...

Brukar oxå flytta ut växter under sommaren, många gillar det skarpt! Hibiskusar brukar få finare färger på blommorna bl a, dina ser fnfina ut! Min bästa uteblomma just nu är bouganvillean. Oj vad den blommar och trivs! Tur att jag har självvattnande kruka, så den inte torkar ut så lätt, annars vet jag inte om den skulle klarat när det blir varmt. Den påminner mig om semester, där jag sett den på många platser. :-)
Allt gott till dej!

BeBest sa...

En tjusig lila bouganvillea har jag haft för många många år sedan. Den strök med en sommar ute på balkongen. Vi for till Kiruna på semester och en bekant skulle sköta blomvattningen. Det blev inte så väl utfört om man säger så . :(

framsnacka sa...

Åh vad synd! Jag hade en fin hibiskus som jag fått av mamma som inte hellre överlevde min frånvaro. :-(
Allt gott till dej!

baraenbildavmig sa...

Stiligt brudpar på sommarbröllopet! Mina får inte flytta ut på någon altan. De skulle inte klara sig när vi inte är hemma.

baraenbildavmig sa...

Såg du förresten att ängshaverroten var en serie på fem bilder? Bläddring bakåt.

BeBest sa...

Resan upp till Idre varade i fem dagar. Hibiskusarna var halvdränkta när jag for och i behov av påfyllning när jag kom tillbaka men tycks ha klarat sig bra annars. Amy Lynn stod då i full blomning med 6 stora blommor och de på bild härovan hade varsin.

BeBest sa...

Är man borta länge får hibiskusarna svårt att klara sig. 5 dagar är nog max om vädret inte är för solgassigt.

BeBest sa...

Jag såg en och tänkte att det kommer nog flera efterhand eftersom den var numrerad.

baraenbildavmig sa...

Jag gjorde som det känns naturligt när man lägger in många bilder på en gång. Första bilden överst.

baraenbildavmig sa...

Ja, hibiskusen är ganska törstig av sig och slokar ordentligt när den vill ha vatten.

BeBest sa...

Jo och du du gjorde det smartare än jag förstod! .)

Märit i Mariehem sa...

Så fina hibiskusarna är!
Kan framföra en hälsning från vissa växter! De har börjat skjuta nytt nu. Kanske de borde få litet utomhussemester?

BeBest sa...

Det skulle de säkert uppskatta! :)

Ställ dem i ett vindskyddat halvskuggat läge nu i början och räkna med att det kan bli brännskador av solljuset i början. De nya bladen som kommer sen tål solskenet bättre än blad som bara vistats innomhus.

Första veckan mina stod ute brändes många blad och kaktusskott för mig men nu kommer nya. Jag är en rå sälle som inte skyddar mina plantor bakom glasfiberväv eller plastfilm utan kräver att de uthärdar det ljus och väder som det får där ute på balkongen. Vill man hålla växterna i snyggt skick är nog en skuggande väv en bra metod att ta till.

BeBest sa...

Ja, och får de inte vatten då börjar den även fälla blad för att minska avdunstningen. Samtidigt koncentreras sockret i bladen och det lockar till sig parasiter. Sen är eländet igång!

Skicka en kommentar