Gryning

Gryning

onsdag 7 augusti 2013

Den heliga dagenDå jag var barn fanns tre helgdagar av vikt. Den första för året var profan och inföll någon dag i början eller fram mot mitten av juni. Jag talar nu om skolavslutningen. 

De andra två var heliga, nämligen den 7:e augusti och andra söndagen i oktober. Den andra söndagen i oktober var älgjaktssöndagen, då alla byns älgjägare från när och fjärran åter anlände till jaktmarkerna och Kalle Svensson bjöd oss på specialbeställd älgjaktstårta.

Den 7:e augusti var nog årets viktigaste dag! Då inföll kräftfiskepremiären. Då jag var riktigt liten var man tvungen att vänta till klockan 18:00 innan första buren fick läggas ut. Sen ändrades den tiden till 17:00 och därefter till 15:00. Det fanns folk som skulle kontrollera att tiderna hölls och en sport i sporten var att lura dem.

Vi barn fick varsin bur som vi fick beta på, lägga och vittja. Det var sen ett väldigt ryckande i burarna och de flyttades ständigt i hopp om att man kunde hitta fler och större kräftor än vad de andra barnen fått. 

Många använde sig av speciella kräfthåvar eller en stark ficklampa och för att när det blivit mörkt gå ute i vattnet så långt man kunde och leta efter och plocka upp kräftorna. Lyckades de väl var det sedan knappt lönt att lägga någon bur där de varit.

Kräftfisket pågick fram till skolstarten. De vuxna hade ju allt med jordbruket att sköta, så det blev svårt för dem att hinna med att lägga burarna samt orka upp ännu tidigare än annars för att hinna ta upp burarna innan morgonmjölkningen började. Då vi barn blev äldre kunde vi anförtros den sysslan att sköta kräftfisket.

Tiden gick och som allt vad heligt är kunde det kommersialiseras. Priserna på de fångade kräftorna steg och fler burar skaffades. Sjön klarade inte att producera motsvarande antal kräftor av tillåten storlek så mängden fångade och storleken på dem sjönk. Samtidigt anpassades denna heliga dag till tidens krav. Premiärdatumet sattes varje år så att det bättre skulle passa uppköparnas, handelns och restaurangernas behov. Kräftfisket miste sin magi. Idag är väl premiären helt borttagen och finns det ens något minimått kvar på kräftorna?


2 kommentarer:

baraenbildavmig sa...

Det var alltså den 8 augusti som man kunde köpa kräftor. Jag är inte bortskämd med färska kräftor, det har varit frysta som har gällt. Kanske har jag inte ens ätit färska svenska någon gång, borde väl minnas det i så fall.

BeBest sa...

DEt hände att uppköpare stod och väntade vid sjöboden då man kom iland med burarna men oftast ville de ha mer än vad som just då kunde levereras. Mycket var tingat långt i förväg och trogna kunder prioriterar man framför tillfälliga.

Skicka en kommentar