Gryning

Gryning

måndag 26 augusti 2013

Dimsyner


Den gångna helgen har bjudit på vindstilla kalla nätter och soliga dagar. Tidigt på morgonen har dimman legat tät över vatten och vindskyddade sanka marker. Jag har passat på tillfället att ta mig ut med kameran för att få nya vyer och intryck.

Lördagens morgon traskade jag ner till Djulö Kvarn. Vandringsvägarna dit följer Duveholmssjön, så det  blev en dimmig promenad. Först stannade jag vid badplatsen. Jag tänkte mig få vyer längs sjön från badbryggan. En riktig fotograf hade redan anlänt och ställt upp sitt kamerastativ för att kunna ta bilder av sjöfåglar med sina tunga teleobjektiv och ha långa slutartider till vyerna. Han hade fått en fin bildserie på hägrar som kommit inflygande och landat mycket nära honom. 

Så välutrustad var inte jag. Jag såg hägrarna stå knappa hundra meter bort men i det svaga ljuset var det inte möjligt för min kamera att hitta något användbart fokus. Det gick dock att få till en bunt hyggliga foton även med min kamera även om det märktes tydligt många gånger att jag begärde mer än den var gjord för eller hade en chans att klara av. Jag fick mina vyer från bryggan men det första fotot blev ingen storslagen vy precis men säger trots det något om hur det såg ut innan solen hunnit upp över skogen bakom mig.

Det gäller att vara rask om man vill hinna med medan dimmorna fortfarande ligger. Då solen väl börjat värma stiger de eller försvinner. Solen var på väg och jag gick till nästa ställe där jag trodde mig kunna hitta någon vy.

Jag lämnade tillfälligt sjön för att gå mot passagen under järnvägen. Solen hade nu höjt sig över skogen så mycket att den började göra sig kännbar och ge dimmorna ljus.

Spindelnäten hängde fulla av dagg och solen tände glitter i dropparna.

Vid Backa Hage låg fårhagarna redan dimfria men över Duveholmssjön dansade dimslöjorna ännu medan en häger såg på. Tänk om jag haft en bättre fotoutrustning!

Jag var på väg in i Carl Ugglas Park.

Där hade solen redan funnit städa undan mycket av dimmorna och skickat ut dem på sjön utanför.

Endast tunna dimslöjor återstod i skuggorna nära vattenytan.

Jag lämnade Carl Ugglas Park och traskade i full morgonsol mot forsen vid Djulö Kvarn med hopp om att hitta de blåbandade jungfrusländorna. Små insekter flög över vattenytan så frukosten åt sländorna var redan framdukad men de infann sig inte och jag blev less på att vänta.

4 kommentarer:

baraenbildavmig sa...

En underbara serie med foton fick du trots din otillräckliga fotoutrustning! Det måste tyda på en skicklig fotograf! Grattis!

BeBest sa...

Tack du! :)

Jag kan bara försöka så gott jag kan. Jag vill ju inte slarva bort de möjligheter jag ser, även om det trots allt händer alltför ofta att jag missat något jag borde ha tänkt på innan jag tryckte av.

Boel sa...

Men så häftigt! Toppen!

BeBest sa...

Tackar allra ödmjukast! :)

Skicka en kommentar