Gryning

Gryning

tisdag 20 augusti 2013

En dag av återhämtning


Igår måndag tog jag mig en stillsam dag med tvättstugan som huvudsaklig sysselsättning. Det var väl mycket vind för att de flygande insekterna skulle gilla läget så den sedvanliga promenaden medan tvättmaskinerna gjorde sitt jobb gav inte mycket nytt att visa.

För 5 år sedan köpte jag en hibiskus. Den skulle enligt säljaren vara rosa men den är enligt min mening mera ljusröd med en tydlig ton av orange. Hibiskusen köptes för att passa ihop med denna ärvda jugend-inspirerade ytterkruka. 

Ursprungsplantan växte snabbt till ett litet träd men det är en sort som lätt drar på sig spinn på vintern och bladlöss på sommaren. Vintern för två år sedan var den riktigt illa utsatt för spinnkvalstren. Jag såg ingen annan råd än att beskära det lilla trädet hårt för att lättare komma åt att duscha med såpvatten. Jag fick bort spinnet men samtidigt hade jorden blivit indränkt av såpvattnet och jag var tvungen att byta jord på hibiskusen. Det  lyckades och nu står den ihop med övriga ute på balkongen och trivs.

Jag hade tidigare tagit sticklingar av denna hibiskus och fått två att gro. Senaste vintern var det deras tur att drabbas av ohyra och jag tvangs åter göra om hela behandlingen med såpvatten och beskärning. En av sticklingarna överlevde och har tagit sig bra. Nu blommar den och har ytterligare knoppar på väg.

För hibiskusarna ute på balkongen har den varma torra sommaren varit synnerligen gynnsam. De har dagligen fått rikligt med vatten och gödning för att inte torka. Blomknopparna har dock ofta utsatts för attacker av bladlöss men dessa angrepp har kvästs med duschflaskan och svag såplösning. Nu är det så att ifall bladlössen har bitit hål på bladväggarna eller barken, så tränger såpan in i bladet eller kvisten just där och de kommer att skadas även av botemedlet. Operationen att få bort bladlössen lyckas naturligtvis men det är inte säkert att just de skadade delarna överlever. Det hade de inte gjort alls om bladlössen fått härja fritt och förmodligen hade hela trädet dukat under på sikt.

4 kommentarer:

baraenbildavmig sa...

Vacker kruka för den vackra! Det är mycket pyssel med de för att krypen inte ska ta över. Jag måste behandla min ledsna nerium nu.

BeBest sa...

Det är sånt jag pysslar med medan bryggaren gör frukostkaffet eller då modemet segar. Hittar jag ohyra av något slag kommer jag raskt med duscksprutan. Det är fort gjort och har man koll på blommorna vet på ett ungefär var angeppet kan tänkas komma då behöver det inte bli så omständligt heller.

Boel sa...

Den krukan stod i radiorummet med en porslinsblomma i. Porslinsblommornas färg passar utmärkt till krukan. Inte helt OK med den hibiskusen. Men hur var det nu storebror, liten släng av färgblindhet? ;-)

BeBest sa...

Jag är röd/grön-färgblind men det har inget att göra med att jag nu lät denna hibiskus visas i den krukan. Det var fullt medvetet och orsaken är att jag köpt hibiskusen med uppgift om att den skulle ha rosa blommor med mörkt svalg.
Den hibiskus jag erhöll har inget rosa över sig någonstans men är ändå vacker. Hade jag velat färgmatcha är det mer troligt att jag valt att istället visa krukan med min nya Adonicus eller den storblommiga Amy Lynn i.

Skicka en kommentar