Gryning

Gryning

måndag 19 augusti 2013

Något nytt, något okänt och en del strul.


Det är nog inte så mycket att orda om det senaste veckoslutet. Jag har gått längs kända stråk men inte haft någon större tur med fotograferingen. Några bilder har det väl blivit men de känns mest som ett upprepande av redan utslitet och gammalt.

I söndags försökte jag göra bättre ifrån mig. Jag hade två mål. Dels skulle jag försöka få fotot av jungfrusländan jag sökt så länge, dels skulle jag gå långt för att gå ner mig lite. Viktminskningen har fastnat på en platå just nu.

Ganska snart hittade jag en liten blåvinge som gick att övertala att bli med på foto. Det är en, Puktörneblåvinge, Polyommatus icarus.

Så kom jag till Djulö Kvarn. I fredags hade jag sett två blåbandade jungfrusländor flyga men igår höll de sig undan helt. De fanns nog där men jag tror de var besvärade av vinden och höll sig i lä på något ställe dit jag inte kunde komma.

Fortsättningen av vandringen skulle främst gå på skogsvägar. Jag kom på så sätt att hitta en växt jag inte kunde identifiera. Väl hemma igen blev det till att leta i böcker och på internet. Efter en stunds sökande stod det klart att detta var vår enda inhemska art av balsamin-släktet. Den kallas vildbalsamin eller Springkorn, Impatiens noli tangere.

Jag såg naturligtvis gott om trollsländor, främst då ängstrollsländor. Den här lilla sländan kan vara en hona av Blodröd Ängstrollslända, Sympetrum sanguineum men de ska inte ha vita fläckar på vingarna. Jag har ställt en fråga om den på Nordiska riksmuseets facebook-sida och nu hoppas jag på svar.

Jag försökte även ta en back-up på min hårddisk i helgen. Dessvärre verkade det inte gå att få det gjort. Den externa hårddisken strulade och tycks var fylld av osynliga filer. Jag tror det är gamla borttagna backupper som inte lämnar över utrymmet till nya. Detta skulle kunna lösas med en total formatering av den externa hårddisken. Går det så går det, annars får jag skaffa en mera rymlig extern hårddisk.

8 kommentarer:

baraenbildavmig sa...

Den hade ju tydligt avgränsade vita fläckar också. Intressant, hoppas att du får svar. Vad gäller blomman tänkte jag genast på balsamin, har nyligen fotat jättebalsaminen i skogen. Menar du springkorn?

BeBest sa...

Jodå, det menar jag men jag slarvade då jag kopierade över namnet från mitt foto. Nu är det rättat.

Tack så mycket för att hittade vad jag missat! :-)

Sländorna brukar ha fläckar på det stället. Fläckarna kan vara ljusa på mycket unga exemplar och mörkna efter hand men oftast är de från början rätt nära den slutliga nyansen. Hur gammal den här sländan på bilden kan vara vet jag inte men dess fläckar är ovanligt ljusa och jag har inte hittat något foto eller någon uppgift som kan hjälpa mig att hitta rätt art.

Märit i Mariehem sa...

Fina bilder! Du lär mig så mycket nytt! Visste inte att vi har en inhemsk vildbalsamin. Fast ordet Springkorn känner jag igen, men har haft någon diffus tanke om ett slags gräs.

BeBest sa...

Tack Märit!

Jättebalsaminen växer som ogräs lite överallt här i Katrineholm. Det är ju en bygd med gott om diverse sankmarker och stränder men den vackert gula vildbalsaminen, springkorn, är inte allmänt förekommande precis. Det är första gången jag överhuvudtaget lagt märke till den någonstans alls i landet.

Boel sa...

Den finns i Värmland också, både runt tjärnar inne i stan och utefter skogsvägar runt torpet. Luktar inte gott, lite åt korianderhållet. Inte min favorit. Jag spanar på trollsländorna som far och flänger vid vårt torp. Skulle ju gärna vilja veta vad de är för slag. För mig förblir de bara "trollsländor" fast de kanske är något lite elegantare... Jag är faktiskt impad över dina bilder för trots att jag sitter still så sätter sig inte sländorna. Inte för en sekund! Vi har många sorgmantlar och citronfjärilar nu, gräshoppor av olika storlekar samt just "trollsländor". En masse...

BeBest sa...

Det är svårt att artbestämma flygande trollsländor. Bara för att komplicera bilden en smula så är det några av de arter som flyger nu där hanar och honor skiljer sig åt beträffande kroppsfärg. Om sländan på bilden är en blodröd ängstrollslända är hennes hane vackert illröd på kroppen. Även hon kommer att få rödare ton. Är hon en tegelröd ängstrollslända så är hanen brunröd och hon själv kommer att bli mera solbrun med tiden. När de flyger är det svårt att avgöra vilken art de tillhör.
Sen har du några större trollsländor som bara flyger och flyger. Det är troligen metalltrollsländor och mosaiktrollsländor som tycks kunna flyga i det oändliga och ofta högt.

Amiraler har jag inte sett många av i år men tistelfjärilar finns det en del kvar än. Lättskrämda sorgmantlar ser man ibland i skogsgläntor medan citronfjärilar, diverse kål-, rov- och nässelfjärilar fladdrar runt tillsammans med påfågelögon mest överallt, ja och så alla gräshoppor som sprätter runt eller flyger en bit.

Boel sa...

Ja, vem har sagt att det ska vara lättt....? Otåliga är de i varje fall, känner igen mig där :-)

BeBest sa...

Nej inte visar de någon solidaritet med en stackars gammal ovig man inte. De bara dansar undan som en prima ballerina!

Skicka en kommentar