Gryning

Gryning

onsdag 14 augusti 2013

På jakt efter en dröm


Igår hoppades jag mycket på att äntligen få ett bra foto av den blåbandade jungfrusländan. Jag tänkte mig att det bara skulle vara att gå några kilometer till Djulö Kvarn, knäppa bilderna och nöjd och belåten knalla hem igen via affären. 

Frågan var då: Hur går jag dit på det mest intressanta och omväxlande sättet. Jag kunde för en gångs skull tänka mig ta transportsträckan på andra sidan sjön. Det är ingen rolig väg men det var länge sedan jag gick den. Gick jag där kunde jag kanske börja med en sväng ut mot Krämbol och sen gå förbi Hovmanstorp och Backa gård. Det kändes lagom. Något värt att få med på bild borde jag hitta längs den routen.

Så jag gick mot Krämbol. Där finns ett litet bestånd av plommon precis intill vägen. Buskaget innehåller såväl gula som blå frukter. De gula har jag smakat för någon vecka sedan, de blå var inte färdiga än. 

Runt lövverket flög en liten fjäril. Den var rödorange på utsidan av vingarna och något större än blåvingarna mera i storlek som en luktgräsfjäril. Fjärilen smet undan in bland bladen då jag kom. Jag hittade en lucka och försökte få den på bild. Bättre än så här lyckades jag inte. Fjärilen var en ny bekantskap och arten kallas Eldsnabbvinge, Thecla betulae.

Vid den röda bron fanns en blå jungfruslända. Den ville inte vara med på bild och sökte skydd högt upp i alarnas kronor. Finns det blå så borde det väl kunna gå att hitta även de blåbandade där kan man tycka men jag har inte sett dem på det stället än.

Så var det då den långa transportsträckan bort till Djulö Kvarn. Jag var många gånger nära att få med mig foton av sorgmantel- och pärlemorfjärilar men de flydde undan då jag försökte närma mig dem. Vid Djulö Kvarn hittade jag dock en silverstreckad pärlemorfjäril som var oerhört upptagen av att söka föda. Den flyttade sig ständigt mellan blommorna, så fotona jag kom åt är inte särskilt lyckade och alla tagna på avstånd. 

Så kom jag då ned till forsen och nu, NU, skulle det fotograferas blåbandade jungfrusländor! Jag såg ingen. Efter en stund började jag röra på mig för att se om det möjligen fanns andra ställen där de kunde vara. Nej, jag hittade inga och gick tillbaka och ut på bryggan där kanotisterna tar upp sina farkoster för att transportera dem förbi dammluckorna till Duveholmssjön. 

Då kom en ensam blåbandad fladdrande. Den tycktes först ha planer på att sätta sig på bryggan men troligen vågade den inte utan valde ett blad ur strandvegetationen tre meter bort. Där satt den. Det har de flesta andra jag sett också gjort. Kanske är det samma slända. Tre meter bort! Det blir inga snygga närbilder av det! 

Man kan försöka beskära och koncentrera bilden på sländan men fotots kvalitet är ju som det är ändå.

Man ser vad det är på bilden men inga detaljer. Närmare mitt mål än så kom jag inte, så drömmen om det perfekta fotot av en blåbandad jungfruslända kvarstår. Jag kommer inte att göra en promenad på över 16 km nästa gång. Det får nog bli den vanliga vägen fram och tillbaka trots allt. Kanske går jag den redan idag.

4 kommentarer:

baraenbildavmig sa...

Det är irriterande när man inte riktigt når ända fram! Men du fick ju med dig en ny fjäril i alla fall. Jag tror att det var eldsnabbvingen som jag fotade hos grannen förra sensommaren. Den har ett "horn" på vingen där bak. Min fjärils färger skar sig så dant mot den rosa blomma den satt på så därför publicerade jag aldrig den.

BeBest sa...

Jag hade inte en aning om vilken art fjärilen kunde vara, så jag började leta här:
http://www2.nrm.se/en/svenska_fjarilar/
och hittade en bild som verkade stämma med mina.

Sen letade jag efter fler foton av arten på webben och hittade den här hos min granne:
http://nfbutterfly.blogspot.se/2013/07/eldsnabbvinge-thecla-betulae-brown.html

ullisss sa...

Bättre lycka nästa gång. Hoppas du får din bild av den blåbandade jungfrusländan så småningom. Du fick motion och friskluft och en fin fjärilsbild och även en bild av en slända. Inte så illa det ;-)
Kramar ifrån Ullis!

BeBest sa...

Jag får ju en anledning att gå ut och röra på mig igen. Jag var ut en kort sväng idag. Det finns fler ställen med strömmande vatten så med lite tur kan jag hitta nya möjligheter.

Igår fick jag nöja mig med att fota den blåbandade jungfrusländan på distans och få med spegelbilden av den.

Kramar tillbaka! :)

Skicka en kommentar