Gryning

Gryning

fredag 16 augusti 2013

Sökandet efter de blåbandade jungfrurna fortgår


Åter gick jag mot forsen vid Djulö Kvarn. Vädret var skönt och jag gjorde mig ingen brådska. Såg jag något som jag inte på ögonblicket kunde identifiera, stannade jag för att försöka få ett foto av det. På så vis kom detta gammafly att bli med i detta inlägg.

Vid Carl Ugglas Park knallade jag ut till insektsparadiset. Där fanns nu gott om trollsländor. Främst såg jag otaliga hanar av den blodröda ängstrollsländan.

Jag såg även en hona av silverstreckad pärlemorfjäril. Av den fick jag rätt bra foton men dessa kan jag nog tillsvidare spara. Jag har ju redan visat den arten.

Vid Djulö Kvarn var aktiviteten låg bland jungfrusländorna. Två såg jag på avstånd. Ingen av dem höll till på ett ställe jag kunde komma till. Jag tror de fanns fler än så där men att de spritt ut sig. Det ser ut som problemet med den kommande helgens sysselsättning är löst. Kanske dyker det upp en flock.

4 kommentarer:

Märit i Mariehem sa...

Gillar verkligen dina fina foton på insekterna!
Att du dessutom alltid berättar vilka de är, gör inlägget så mycket mera värdefullt!

Vilken tjusig helröd trollslända. Den ser rätt stor ut, men den kanske har samma storlek som en flickslända?

BeBest sa...

Tack Märit! :)

Den här sländan är aningen större än såväl ficksländorna som jungfrusländorna och allmänt sett grövre byggd men den är trots det en av våra minsta trollsländor. Minst är den svarta ängstrollsländan, Sympetrum danae, men sen kommer den här.

baraenbildavmig sa...

Aha, en till bokstavsfjäril! Den är verkligen grann med sin röda kropp, den blodröda ängstrollsländan! Skulle passa som prydnad på väggen!

BeBest sa...

Jajamän! Autographa gamma, var namnet! :-)

Det kan nog komma ännu bättre foton om man vill ha upp dem på väggen. De röda hanarna är inte så svåra att komma åt. Lite tålamod, allmänuppmärksamhet på var man har sin egen skugga och egna försiktiga rörelser, så kommer man dem riktigt nära.

Ju kallare dagarna blir, ju trögare blir insekterna. Jag läste någonstans i våras att fjärilar behöver få upp temperaturen till 30°C i vingarna för att de ska fungera till 100% och att det är därför man ofta ser dem sitta med utbredda vingar mitt i solgasset på våren. Det kan vara något liknande för trollsländor. När hösten kommer tycks de behöva sitta längre i solskenet och helst på en vindskyddad soluppvärmd yta eller plats för att få upp den egna temperaturen till rätt arbetsnivå. Jag hittar dem då på broräckena i insektsparadiset vid Carl Ugglas Park eller någon skyddad torr solbelyst plats i något skogsbryn.

Skicka en kommentar