Gryning

Gryning

torsdag 26 september 2013

Sovmorgon ...


Ja, idag men minsann inte igår! En timme innan soluppgången gick jag ut. Det var nattfrost i gräset och på bilarna. Hösten har anlänt! Himlen var klar och knappt någon vind eller luftfuktighet. Dimmor skulle det inte bli så mycket av men här och var anade jag trots allt att det fanns ett dis.

Då jag gick Näsnaren runt hittade jag platser vid Sjöholm där man hade utsikt över sjön. Näsnaren är en fågelsjö och det finns gott om gäss och änder där på hösten. På grynnor och stenar har markägaren Sjöholms Gård byggt skjutlavar från vilka fåglarna kan såväl beses som fotograferas eller jagas. Det är naturligtvis praktiskt med dessa gömslen och anordningar och gården har skaffat sig en bra affärsidé där. Eftersom jag vet att det finns destruktiva människor även här i dessa idylliska trakter tänker jag inte visa jaktplattformarna på bild.

Soluppgångar är en annan sak. Dem visar jag gärna och det var för att försöka få foton på dem, som jag nu var på väg till beteshagen vid mellan vägen och sjön där man har så fin utsikt över vattnet. Solen och jag kom fram ungefär samtidigt.

Solen steg och ljuset förändrades såväl till styrka som färg. På stenarna ute i vattnet sitter skarvar.   Stenarna är vita av deras spillning.

En havsörn kom flygande och jag lyckades få den på bild men avståndet är stort och fotot i övrigt berättar inte mer än det ovan så jag visar det inte. Örnarna får annars väldigt gärna sätta åt skarvarna tycker jag.

Näsnarens vatten delas av två kommuner: Katrineholm, som har det mesta och Vingåker, som har fått en liten tårtbit i nordväst vid Vännervass. Till den skulle jag också gå. Jag hade nämligen sett att där dansade dimslöjor i viken.

En ny dag hade börjat och från sjön gick jag mot Kulltorp, Ålsätter och Baggetorp för att söka något att rikta kameran mot. Där finns intressanta vyer men jag blev inte så nöjd med det jag såg igår. En annan årstid och en annan tid på dygnet kanske och gärna dimmor också, så hade nog landskapet passat min smak och mina syften bättre, ty åtminstone Kulltorp har potential! 

Landsvägen tillbaka mellan Baggetorp och Katrineholm är mördande tråkig. Få se om det går att hitta någon möjlighet att söka sig fram över markerna närmare Viren så man slipper hålla sig till den spikraka själsdödande asfalten. Jag har dessvärre inte sett någon passande stig eller väg som följer sjön och som jag kan gå utan att riskera bli utskälld av någon ”gårdvar” liknande mannen vid Bonneråd.

6 kommentarer:

baraenbildavmig sa...

Ljuvligt vackra vyer i helt olika nyanser beroende på ljus och växtlighet fick du till! Härligt.
Hoppas att du hittar en trevligare promenadväg!

BeBest sa...

Tack du! :)

Jag brukar nästan aldrig erkänna att jag är nöjd men här är jag nog tvungen att göra det! Jag är dock inte helt färdig med Näsnaren än. Där finns fler möjligheter att pröva.

imsys sa...

Håller med Jag´s kommentar. Tjusigt värre! Synd att du inte lyckades fånga örnen, bara. Kanske i framtiden?!

Anonym sa...

Åh så granna bilder, den översta är magisk tycker jag. / Monika

BeBest sa...

Tack Monika! :)

Som sagt jag är rätt nöjd själv med den. Jag kommer nog göra fler försök på liknande vyer om någon dag eller så. Jag har en del idéer om när var och hur och det ska väl inte behöva ta en halv dag att gå dit och tillbaka heller.

BeBest sa...

Tack Imsy! :)

Örnfotot har en fågel i övre vänstra hörnet och en i övre högra samt en massa blå himmel däremellan och lite mark i underkant. Om jag berättar att örnen är till vänster och den suddigare fågeln till höger är en kråka så kan man nog se att fågeln också är en örn men annars ... Nej det är inget foto att visa upp!

Jag har för övrigt ett med en flygande häger också och det är i princip samma visa där ... och det med de flygande gässen och ...

Man måste inse att halvbra foton är inte bra nog att visa, om man har bättre att ta till istället. Jag tyckte jag hade det den här gången.

Skicka en kommentar