Gryning

Gryning

tisdag 22 oktober 2013

Med lite hjälp så


Fullt så enkelt att byta från ComHem till Tele2 som erbjudandet utlovade var det inte men nu är det gjort.

Processen har varit lång. Redan när ComHem tog över ledningarna i huset för över två år sedan satte jag mig på tvären: Det bytet skedde ovanför mitt huvud och var inget jag kunde förhindra men heller inget jag tar tvungen att delta i fullt ut heller. Egentligen blev det endast tevekanalerna som de fick leverera till mig. Det fungerade så det ska jag inte klaga på. Det var mera principen att jag inte kunde välja leverantör själv, som jag blev tjurig över. Har jag en gång satt mig på tvären så är det så innerst inne livet ut, även om de faktiska omständigheterna ofta tvingar mig att visa en smula medgörlighet på ytan. 

Följaktligen skaffade jag mobilt bredband och mobil telefoni från Tele2. Den lösningen har fungerat rätt bra hitintills. Det som ibland strulat har varit bredbandet. Mobila lösningar är inte genuint stabila. Vissa tider på året och dygnet eller vid uselt väder har det varit oerhört segt! När så Tele2 förra året meddelade att de skulle dra in ett eget ledningsnät i i hyreshusen här, visste jag precis vad jag skulle göra då allt äntligen blivit klart: Jag ämnade fullt ut återta kommandot över min lilla privata värld!

Så kom en dag då kontrakten skrevs under och jag satt med pappren på att jag skaffat 3-Play. Det betyder att jag använder det nya bredbandsuttaget från Tele2 för att få fast telefoni, teve och internet. Uttaget finns vid lägenhetsdörren. Där har jag inte datorn eller teven och vill inte ha telefonen stå där heller. Det behövdes alltså en förlängning in till någon mera passande central punkt i lägenheten, där jag skulle kunna placera routern,  det vill säga själva hjärtat för distributionen av de olika signalerna i mitt nya nätverk.

Det var inte så svårt att få till förlängningen. Jag skaffade en kabel av rätt sort och längd samt drog fram den till vardagsrummet, där jag tänkt ställa min nya vita router. Detta jobb hade säkert kunnas utföras något mer professionellt med hjälp av kabelkanaler men det gick bra att med vanliga klämmor fästa upp allt under taket också. 

Nu var det alltså dags att ge sig på installationen av enheterna. Jag anade problem och stressfaktorn var i stigande. Efter det jag gick i väggen innebär förhöjd stress att min hjärna under hand stänger av sig allt mer, i samma mån som blodtrycket stiger till farligt höga nivåer. Jag insåg att det inte bara var bekymret med hur alla anslutningar skulle utföras, som var mitt problem, även jag själv hörde dit och blodtrycket steg lite till. 

Telefonen har fast anslutning till routern, likaså teven men datorn har trådlös anslutning. Telefonen fungerade genast, så det kändes bra, nästa var att få fart på teven. Här visade det sig finnas ett oväntat och förvillande problem. Hur jag än betedde mig, ville inget fungera. Det tycktes som om teveapparat och digitalbox inte fick kontakt, trots alla försök med tillgängliga varianter av anslutningskablar, noggrant instuckna på de rätta ställena. Nu var goda råd dyra och blodtrycket väldigt högt. Jag tog paus.

Det visade sig nästa dag att de obegripliga problemen med teven och digtalboxen höll jag faktiskt i handen. De medskickade batterierna till digitalboxens fjärrkontroll var nämligen helt slut. Det var där kontaktproblemet fanns. Med nyladdade batterier löste sig allt. Digitalboxen startade direkt, flörtade in sig hos min teve och tillsammans visade de upp vad de hade och kunde. Blodtrycket sjönk en aning!

Efter ett tag stod det klart att jag nog inte fått alla kanaler jag tänkt mig och trodde att jag även beställt. Nu blandades det i en stor skvätt aggression i den redan sjudande brygden av allmän frustration, stress och blodtrycket kändes inte på något vis hälsosamt. Här behövdes förmodligen ett samtal med kundsupporten men först skulle jag även ha fart på internet. 

Det var helt tji att få till det! Nu blev det krav på akut hjälp och blodet susade värre än nordanvinden i öronen! Frågan var nog även ifall jag inte också behövde se över blodtrycket lite extra, för hjärnblödningen och hjärtinfarkten var nära. Jag ringde med hjälp av den fungerade fasta telefonin till Tele2 support, fick vänta tio minuter, träffade en smart kille som skickligt analyserade problemet och tålmodigt handledde mig fram till lösningen! Då det var gjort, såg han till att jag även fick kontakt med tevespecialisterna inom supporten. Problemet med den saknade kanalen var snart löst på bästa vis och blodtrycket började åter normaliseras.

Vilken lättnad att äntligen ha fått allt på plats! Nu får det bli så här till antingen jag ska spridas för vinden eller Tele2 försvinner. För som sagt innerst inne ändrar jag mig inte men ibland behöver jag få hjälp på vägen.

2 kommentarer:

baraenbildavmig sa...

Ja, nog kan man få alla möjliga stressymptom när sånt där strular. Jag tycker att ringandet och väntandet och ringandet och väntandet är påfrestande. Hoppas nu att allt bara fungerar och fungerar.

BeBest sa...

Jag hoppas verkligen att detta ska fungera till full belåtenhet. Jag är ju inte en person som har behov att ringa folk varje vecka så telefonen lär inte slitas ut.
Möjligen kan jag komma att behöva uppgradera bredbandshastigheten men det jag beställt och fått bör räcka ett bra tag.
Beträffande tevetittandet är det inte heller varje kväll jag sitter där men några kvällar i veckan kan det bli. Allt borde alltså kunna vara tillfyllest de närmaste åren. Vad som sen händer vet man inte. Tele2 är ju på väg att göra sig av med den fasta bredbandsverksamheten så jag får nog snart en ny leverantör igen. Det är Telenor som ska ta över läste jag idag.
Såna här pärser är man ju inte sugen på att gå igenom alltför ofta! När det var som värst kände jag att precis så här illa mådde jag de sista åren innan jag kraschade in i väggen och aldrig kom tillbaka i jobb igen. Så vill man inte ha det igen!

Skicka en kommentar