Gryning

Gryning

lördag 9 november 2013

Allt överstökat


Fisken ligger i frysen, bilen är återlämnad samt kläder och fiskeutrustning har torkat. Årets fiskesäsong är därmed avslutad ... tror jag ... än finns det öppet vatten att fiska i här, så man vet inte vad som händer om det börjar bli abstinensbesvär i kastarmen.

Sedan OK-Q8 fått tillbaka sin hyrbil gav jag mig iväg på en promenad. Tanken var att gå mot Krämbol och via Backa Gård komma hem. Kameran och det nya stativet var med och skulle prövas tillsammans. Det nya stativet från Hama är mera gediget och tyngre än det äldre billiga från Velbon. Hama-stativets snabbfäste har en mjukare yta av en gummi-kork-blandning, vilken ger högre friktion mot kameran än Velbons mera plastigt hårda fästplatta. Hamas stativ  fungerar i alla lägen med den nya kameran. Velbons stativ är aningen lättare och kanske även något smidigare att hantera så det får bilda par med den lilla kameran. De har visat sig fungera bra tillsammans.

Jag gick mot Krämbol via Luvsjön och fick med mig detta foto från Luvsjöängen.

Vid Krämbol såg jag ett rådjur på stort avstånd och då blev det tillfälle att testa stativet. Jag blev nöjd med resultatet men bilderna som sådana har inget extra att visa. Jag passade även på att hämta in speglingarna från träden i det som är den ursprungliga ån vid Krämbol. Den bredare strömmen är en grävd kanal som användes för att forsla marmorblock fram till sliperiet vid Krämbol.

Fotona jag visat här nu är alla tagna på fri hand men det blev även många foton tagna med stativets hjälp. Dessa är på väldigt alldagliga motiv och togs enbart för övningens skull. I ett läge då det är mera bråttom är det bra om handgreppen och inställningarna sitter i ryggmärgen!

Jag såg dovhjortar vid Hovmanstorp och Backa Gård men inte det stora hjorten och hans flock. Däremot hörde jag honom öva på sin rapande strupsång. Jag lär väl ge mig ut snart igen antar jag.

2 kommentarer:

baraenbildavmig sa...

Egenfångad fisk i frysen måste vara en lycka! Jag kommer aldrig att orka släpa på ett stativ, det vet jag, det är tungt nog med det som är. Möjligtvis på cykeln på sommaren förstås, men jag äger inget så här långt. Bra att du har fått till det så att du är nöjd. Björkarna som skiftar i lila gillar jag i översta bilden!

BeBest sa...

Det är inte så dumt att ha något gott på lut som omväxling eller belöning. Regnbåge hör definitivt till livets goda och de här kan komma att stekas eller gravas. Jag har även möjlighet att röka eller grilla någon om jag tycker att det skulle smaka.
Stativet är bra att ha ibland men är ingen nödvändighet att ha med sig överallt. Däremot kan det vara bra med stativ om man vill ta skarpa vyer där horisonten är vågrät eller om man har ett tungt teleobjektiv och ska försöka få ett skarpt foto av en älg på 100m avstånd. Har man tid på sig att göra alla inställningar för ljus, vitbalans och färger så är stativet till god hjälp. Det håller kameran i rätt position under tiden. Använder jag stativ jämt? Nej men ibland.
Det nya Hama-stativet kan även användas som enbent stativ. Jag ska pröva den möjligheten också. Det blir inte lika stadigt men betydligt mindre vikt att bära på.

Skicka en kommentar