Gryning

Gryning

fredag 1 november 2013

Det hände sig vid den tiden


En av hibiskusarna tvangs stanna inomhus i somras. Det berodde på att den inte kunde beredas en säker plats i solskenet, där min katt inte kunde nå den. Katten gillar att äta på bladen och den här hibiskusen hade inte så många blad att det var lämpligt att offra något till att bli djurfoder. 

Hibiskusen, som är en stickling från den ljusröda, tackade för omsorgen genom komma med flera blommor i augusti. Vid ett tillfälle råkade moderplantan ute på balkongen också ha en nyutslagen blomma. Sticklingens blomma fick pollen från moderplantan. Detta hände den 24 augusti 2013.

Pollineringen tycktes ha lyckats och fröhuset växte till. Häromdagen föll fröhuset av plantan. Jag hade hoppats att det skulle sitta kvar och mogna men nu låg det där på fönsterbrädan. Inte utan besvikelse kunde jag konstatera att det gröna fröhuset inte på något vis såg moget ut. Nåväl. igår tog jag och öppnade det och döm om min förvåning: Där fanns frön och de såg minsann inte så kartiga ut!

Dem sår jag idag! Blir det något av fröna så vet jag vad de plantorna ska få heta.

4 kommentarer:

baraenbildavmig sa...

Trädgårdsmästaren i farten, ser jag. Fantastiskt vacker bild på hibiskusblomman!

BeBest sa...

Tack Du!

Vi får se om det blir något av det. Det kan ju hända att fröna inte hunnit bli så mogna att de kan börja gro.

Märit i Mariehem sa...

Så lyckat och så spännande med den frösådden!
Av så många frön kanske du rent av kan få till några hibiskusar som kan bli kattfoder också! ;-)

BeBest sa...

De små nya plantorna som kanske kommer upp, ska katten inte få vara i närheten av på många år än men jag har ju den vita Swan Lake och den brokbladiga Cooperi som han kan få beta på. De verkar tåla stryk hur mycket som helst men deras blommor verkar vara sterila, så till hybridiseringar duger de inte. Sticklingsförökning av dem går däremot bra.

Hybridfrön vet man inte vad det blir av varken sett till blommans eller bladens form och färg. Beträffande sticklingar är det som så att slår de rot och tar sig, vet man också vad man får. Den nya plantan blir en kopia av moderplantan.

Skicka en kommentar