Gryning

Gryning

onsdag 20 november 2013

För sin skönhets skull


Detta är en hibiskus med sortnamnet ”Adonicus” som är på väg att slå ut. Blomman är i verkligheten betydligt mera rosa än vad som framgår av fotot här. Det är det gula ljuset från glödlampan ovanför blomman som missfärgar den. 

Sorten har fått sitt namn efter ”Adonis”, en av det antika Greklands alla religiösa myter. Adonis var en skön yngling med en på den tiden inte helt ovanlig förmåga bland de antika gudarna: Han tvangs leva i underjorden halva året men återuppstod från dödsriket och återkom årligen under den andra halvan. Man tror att ursprunget till myten om Adonis är syriskt-feniciskt men att det senare togs upp och modifierades av många andra religioner runt Medelhavet och Mindre Asien och den lever kvar än.

4 kommentarer:

imsys sa...

Dina hibiskusar är en fröjd för ögat oavsett missfärgning. Du bör ha någon inställning på kameran för vitbalans i olika sorters ljus. Kolla om du kan sätta på "glödlampa" någon stans!

baraenbildavmig sa...

Verkligen vacker form den har! Man kan förstå att den kallas för ros ibland. Kinas ros,sa mormor och mamma.

BeBest sa...

Trots att jag använde den inställningen verkar det inte räcka. Blixt går däremot bra men nu var det just glödlampsmöjligheten jag ville pröva. Jag fick en ny hibiskus på så vis. :)

BeBest sa...

Det vetenskapliga artnamnet är Hibiscus rosa-sinensis alltså ros från Kina. Idag är den fullt utslagen och ser ut som på bilden jag länkade till.

Skicka en kommentar