Gryning

Gryning

fredag 8 november 2013

Skysjön i november


Igår tog jag mig en fridag från vardagen i Katrineholm och for iväg till trakter där några av mina tidigaste rötter finns. Inte långt från Fyrväpplingen ligger nämligen byarna Järinge och Myra och för mer än 500 år sedan ägde nära släktingar jord där. Bland dessa jordägare finns en av mina äldsta kända anor Per Olofsson i Moxboda. Troligen har han ärvt jorden efter sin mor, hustru Margete, gift med den man, Olof Ingemarsson, vilken köpte Moxboda 1456. I Moxboda väldigt många år senare är jag född i ett hus som ännu går i den släkt som Olof Ingemarsson givit upphov till.

Resan upp till Roslagen gick utan problem. Det var en smula regnigt ibland och jag visste att det skulle kunna bli så även under de första timmarna på sjön men jag har ett prima regnställ. Fisket gick över förväntan bra, särskilt medan det regnade! Alla som rodde ute över sjöns djupare delar hade då och då hugg och fast fisk på väg in till båten. När så regnet upphörde minskade fiskens aktivitet i ytan. 

Det blev dags att ta lunchfika! Solen och självfallet även kameran kom fram.

Några av av sjöns fiskarveteraner fortsatte att söka kontakt med regnbågarna.


Naturligtvis måste jag bara passa på, medan solen försökte lysa upp tillvaron en aning, att se om kamerans förmåga att var tillräcklig att få till hyggliga foton av sjöns bortre delar.

Jag vet inte vad personerna i båtarna heter men mannen i campingstolen har jag sett mest varje år på Skysjön sen jag började fiska där.

Fortfarande hängde regndroppar kvar på buskarna och träden

När kvällen kom hade jag haft en skön fiskedag, med god fångstlycka och min rygg berättade att den fått mer stryk än den behövde så i morgon skulle jag minsann få igen och det känner jag idag att så har det också blivit.

2 kommentarer:

baraenbildavmig sa...

Så du gav dig själv en dag på sjön i present och passade på att fiska dig en middag! Mannen i campingstolen ser ut som om han sov. Hur långt bort är han? Jag gick hem sur genom stan efter ett besök på sjukhuset, hade kommit åt reglagen på kameran och batteriet var tomt. Fint ljus och fina färger på slottsbacken vid fontänen. Suck. Du fick med dig fin fångst i form av bilder och fisk låter det som.

BeBest sa...

Jajamän och det blev inte bara en middag! Varje fisk kan nog räcka till 4 portioner eller mer. :-)
Mannen i campingstolen sitter nog och plockar lite i ryggsäcken tror jag. Avståndet är bara 200m. Avståndet till översta roddaren är ca 600m Han finns med till höger på bilden under. Avståndet till skogen längst bort ca 750m. Jag drog inte upp förstoringen så mycket eftersom jag ville ha med lite av vattnet också.

Skicka en kommentar