Gryning

Gryning

tisdag 31 december 2013

En summering av 2013


I min vanliga brist på fantasi vänder jag ryggen mot framtiden och ser bakåt på vad det gångna året inneburit för min personliga del. Jag tror de dagar som passerat sedan senast lidna nyårsafton tillsammans kan kallas ett bildskapande år men det skulle även kunna kallas de långa promenadernas år eller viktminskningens år.

Jag har för mitt nöjes skull deltagit i ett par fototävlingar och resultatet av det blev naturligtvis inga tävlingsvinster men jag tror det kom att påverka min syn på fotograferandet och ökade mina försök att sätta mig in i fotografins hemligheter. Under större delen av året använde jag en liten digital kamera som räknades som bra 2006 men sen blivit omsprungen många varv av såväl dyrare som billigare kompaktkameror och mobiltelefoner. 

Jag har naturligtvis känt av att varken jag eller kameran har haft kompetensen att lösa de uppgifter jag velat få kameran att klara. Jag har klagat många gånger på detta. Under 2013 har jag dock i någon mån ökat på min minimala kunskap och försökt fånga flera och ibland annorlunda motiv. På så vis lärde jag mig vad som var möjligt och att vad som just då fallerade kanske kunnat lösas om några av kamerans vanligaste inställningar förändrats. Det är av misstagen man lär sig!

Det stora lyftet kom i oktober då jag skaffade en kamera med många fler möjligheter. Jag har inte hunnit lära mig hur alla finesser kan användas än men självstudierna pågår och jag tycker nog att det går framåt. Den första möjligheten jag försökt utnyttja är kamerans ljusstarka zoomobjektiv. Resultatet har blivit en hel del foton av fåglar och hjortar. Några av dessa bilder har jag visat men även en del i mitt tycke misslyckade foton. Dessa utmaningar återstår att lösa och jag har inte givit upp hoppet om att det en dag ska gå.

I november förra året blev jag oväntat mycket magsjuk och samma sak hände i maj i år. Bägge tillfällena innebar att jag gick ned i vikt med den skillnaden att jag snart tog tillbaka vad jag förlorat i massa under vintern och våren men i maj bestämde mig för att försöka hålla den lägre vikten. Detta innebar vissa förändringar i kosten. 

Dietister tar sig säkert för pannan och skakar sina huvuden men i stort sett består min nuvarande diet av mycket kaffe under morgon och förmiddag samt en stor smörgås med ost och skinka. Jag äter även ett äpple eller två innan det blivit lunchdags. 

Mitt på dan äter jag ca 3dl turkisk yoghurt och ca 1dl havregryn. Detta är kryddat med ingefära, kanel och chili. Under eftermiddagen blir det åter någon frukt med tuggmotstånd. 

Till kvällen tar jag åter en stor smörgås med ost och skinka och dricker minst en liter te med mjölk och honung i. Jag går ner i vikt av detta och är sällan hungrig. Vikten har sedan pingst minskats med ca 15kg.

Denna energirika kost medför även att jag orkar vara ute och gå långa sträckor. Under året har jag successivt byggt på min ork och numera är det endast brist på dagsljus som får mig att avstå från att gå 25km eller mer en dag. Avsikten med promenaderna är att dels gå ner mig viktmässigt, dels hitta nya vyer och intressanta naturmotiv.

Jag är inte det minsta intresserad av att fotografera stadsmiljöer eller människor men djur och natur är min melodi. Jag hoppas att med minskande vikt, ökande kondition och inte minst den nya kamerans hjälp kunna förbättra mina fotografiska kunskaper och få nya möjligheter att upptäcka nya spännande miljöer runt Katrineholm.


8 kommentarer:

Anonym sa...

25 km per dag och minus 15 kg, det var starkt! GRATTIS! Och GOTT NYTT ÅR 2014!
/ Monika

Boel sa...

Gott Nytt År Börje!

baraenbildavmig sa...

Strongt gjort med viktminskningen och konditionsförbättringen! Du jobbar även målmedvetet med ditt fotograferande, vilket jag önskar att jag skulle orka göra. Tittade som hastigast in på dina bilder, ska botanisera mer när jag har bättre med datamängd, men det är en helt underbar samling du har där. Gott nytt år, BeBest!

BeBest sa...

Tack Monika och GOTT NYTT ÅR på dig själv och de dina!

Det är inte alla dagar jag går så långt. Det tar rätt mycket tid om man vill stanna och fota lite emellanåt men det har hänt flera gånger i månaden under hösten att jag gått närmare 20 än 10 km. Det har berott på vädret och vad jag varit ute efter för motiv. Att bara gå för att prestera kilometrar ägnar jag mig inte åt.

BeBest sa...

Tack, det samma till dig, Boel!

BeBest sa...

Tack Du och Gott Nytt År på dig och de dina!

Många bilder är det men jag har rensat bort många av dem från min dator eftersom jag tycker jag efter hand har fått bättre foton med liknande motiv.

Märit i Mariehem sa...

Det var minsann en stark prestation! 15 kilo mindre det märks på både ork och figur.

Det ska bli roligt att följa din vidare utveckling med kameran!
Önskar dig ett riktigt Gott Nytt År!

BeBest sa...

Tack Märit! och Gott Nytt År även till dig och de dina!

Jag försöker lära mig allt jag tidigare inte förstått mig på och går det bra, så hoppas jag att det kan komma ut något enstaka bättre resultat av det. Ibland får man en sällsynt chans att ta en drömbild och det vore ju synd om man då schabblade bort tillfället på grund av oförmåga. Det finns ändå så mycket annat man inte styr över som spelar in och då mycket väl kan strula till det för en.

Skicka en kommentar