Gryning

Gryning

onsdag 8 januari 2014

Förbättringsförsök


Igår visade jag två foton. En stor del av dagen ägnade jag åt att försöka göra dem bättre. Främst var det detta foto jag ville göra något åt.

Det jag ville korrigera handlade om att göra bildens mörka toner något ljusare men samtidigt behålla färgerna, skärpan och tydliga kontraster.

Det första jag gjorde var att gå tillbaka till det obearbetade originalet.
Fotot har ett antal problemområden som behöver åtgärdas. I överkant till vänster finns en sol som stör granens färg. Till höger sticker det in en tallkvist och i nederkant till höger finns en ”regnbåge”.
Problemen kan till viss del lösas med beskärning. Kvar blir då en bild där regnbågen och tallkvisten skurits bort men granens missfärgning och de bleka färgerna är ännu orörda.
Från och med nu börjar make-up-momenten. Färgerna, kontrasten och skärpan måste förbättras. Jag vill ha fotot aningen mörkare och färgerna tydligare samt en mer distinkt skärpa men ändå behålla ett visst mått av dis i bilden. Sen är det det där med granen vars topp drar mot lila.

Detta är första försöket att förbättra bilden.

Inte så tokigt men granen blev inte bättre, snarare tvärt om. Nytt försök.
Nej det dög inte! Om jag skulle ändra lite på beskärningen och flytta den något till höger. Då kommer det värsta lila hos granen bort men samtidigt får jag in den yttre delen av tallkvisten. Den vill jag inte ha kvar! 

Så ser resultatet ut nu. Granen har blivit minde framträdande. Tallkvisten har tagits bort men den bländande solen finns kvar. 
Det jobbiga är inte alla fotopromenaderna, det som tröttar är redigeringen av allt man samlat på sig medan man var ute och njöt av naturen.

2 kommentarer:

Märit i Mariehem sa...

Det är konstigt att när jag skickar kommentarer till dig, så har det flera gånger hänt att de bara försvinner! Har inte hänt när jag kommenterar någon annanstans..

Ville bara säga att du har lyckats förbättra bilden riktigt bra. Den här bilden tyckte jag ju var så fin redan förra gången jag såg den, med alla fina diamanter på grenarna, men visst vann den på att få klarare färger och bättre skärpa.

För övrigt är det nu precis rätt dagar att sitta vid datorn i stället för att vara ute. :-)

BeBest sa...

Det händer så även för baraenbildavmig. Jag vet inte varför men de senaste dagarna har även jag haft strul då jag svarat på de kommentarer jag fått. Då har jag ibland tvingats logga in och i bland klarat mig undan med att välja mitt konto först.

Jag tror det är Google som håller på och ständigt ska förbättra det de tidigare förbättrade så det åtminstone nästan åter blir så bra som det var för mycket länge sedan.

Skicka en kommentar