Gryning

Gryning

onsdag 1 januari 2014

Januari


Årets väggkalender pryds av foton från förra året. På utsidan tittar en gulfläckad ängstrollslända tillbaka på betraktaren.
Fotot som representerar januari kommer ett av de tillfällen då jag äntligen fick mina efterlängtade foton över solbelyst sjörök vid Krämbols kanal.
Jag kommer nog att försöka få bilder därifrån även i år om tillfälle gives.

8 kommentarer:

baraenbildavmig sa...

Så diametralt olika bilder från vår vackra natur. Jag tror inte att jag fotade en enda trollslända förra sommaren, men då gjorde jag ju nästan inga promenader heller. Lycka är att fota en slända så vackert som du gjorde. Sjöröken är jag dig evigt avundsjuk för, det kommer jag aldrig att fota, tänker jag. Så oerhört vackert.

baraenbildavmig sa...

Ulva ligger för långt bort när jag inte kör själv. Till stan går det bussar men det är det där att man måste veta när.

Visst måste man ha tur när man plåtar insekter, men det handlar ju också om uppmärksamhet och iakttagelseförmåga. Samma gäller sjöröken, du vet numera när det kan vara möjligt och inrättar dig efter det om du vill ha en bild.

BeBest sa...

Man måste ha tur om man ska få en insekt att placera sig så här elegant. därtill behövs det nog lite extra stark tur för att få ihop bilden också, åtminstone om det är undertecknad som håller i kameran.

Om det blir kallt även denna vinter borde det gå att hitta sjörök vid fallen centralt i staden eller ute vid Ulva Kvarn.

Sen är det det där med att ha tur med vädret och solljuset också. Att ta bilden är i sig inte så svårt men det är de vädermässiga omständigheterna som måste stämma och det begränsar tillfällena och möjligheterna rejält.

BeBest sa...

Det komplicerar möjligheterna naturligtvis att du inte i förväg kan veta om det lönar sig och hur det passar med bussarnas tider.

Iakttagelseförmågan hos dig är superb vill jag påstå! Jag har ju många gånger sökt sjöröken på vissa bestämda platser jag fått tips om eller kunnat räkna ut med hjälp av karta och slutledningsförmåga men har även hittat antydningar till sånt på andra ställen. Öppet vatten och -10°C brukar innebära sjörök. Sen gäller det att få till det med solen också. Var måste den stå för att ljuset ska sätta färg på dimman? Vilka hinder finns det?

baraenbildavmig sa...

Bussarna går ofta, men det är de andra omständigheterna. Alltså -10°, det är bra att veta. Men sen solen också… hmm. Man måste nästan besöka en plats ofta för att bekanta sig med fotoförutsättningarna om det är nåt speciellt man är ute efter.

NatureFootstep sa...

din bidl på kanalen är verkligen fin. Men inte ser det lovande ut för nya bilder i år.

Får önska God Fortsättning. :)

BeBest sa...

Det blir nog inte riktigt vinterkallt på de närmast veckorna men det kanske kommer längre fram ... eller nästa år.

BeBest sa...

Tack NatureFootstep! :-)

VI får se om det kommer lite kyla mot slutet av månaden. Det var ju så det blev förra året.

Skicka en kommentar