Gryning

Gryning

fredag 10 januari 2014

Utan hopp eller förväntningar


Det grå höstvädret påstods sjunga på sista versen. Det vore väl på tiden om så skedde, för jag började tycka att allt ute var hopplöst grått. Utan några förväntningar om att finna något intressant gav jag mig ut för att bevisa att mina farhågor hade fog för sig.

Till att börja med bestämde jag mig för att se om det gick att få hyfsade närbilder. Första objektet hamnade en decimeter framför kameran och så såg då hasselns hängen ut.

Inte knivskarpt men kamerans närgräns är också något längre bort än vad jag prövade med först. Nästa försök gjordes mot en alknopp.

Inget att skryta med det heller. De här fotona lär inte överleva nästa års utgallring! Jag kan ju bara önska att jag lär mig och minns. Jag traskade vidare mot Krämbol. Nu skulle jag ge mig på HDR igen. Det fanns nog ljus så det räckte att ta bilderna på fri hand.

Långt ute på en av åkrarna vid Krämbol gick ett rådjur. Jag använde kameran som kikare och kunde konstatera att det var en råget och att jag hade möjlighet att komma henne ganska mycket närmre genom att följa vägen om jag bara höll mig tyst och hon inte blev skrämd av något annat skäl. Det gick rätt bra och jag hittade också en bättre position på ca 50m avstånd.

Jag stannade även vid den röda bron en stund. Blir det kallt kan det vara trevligt att ha förberett sig ifall kylan och sjöröken infinner sig över kanalen. Åt andra hållet ut över Lillsjön var det grått och trist.

Jag gick vidare och faktum är att för en gångs skull blev jag överraskad. Det var väl inga märkvärdigheter det heller men när flera hasselbuskar redan nu öppnar sina hängen är allt inte som det brukar vara.

Så gick jag vidare mot Hovmanstorp och Backa Gård. Hela tiden letade jag efter något annorlunda men fann inget. En flock fåglar flög undan och sökte skydd och utkik högt i ett träd. Åter fick kameran agera kikare och jag trodde att jag tittade på siskor men jag hade fel. Med kameran inställd på maximal förstoring tog jag detta foto. Det är det första jag fått på steglitsar.

Idag är marken vitpudrad av snö. Temperaturen är sjunkande men det finns ingen tjäle. Håller väderprognosen kommer vi få mer snö och kallare väder. Det är ju trots allt en vintermånad vi befinner oss i så det är väl i sin ordning att det blir så.

4 kommentarer:

baraenbildavmig sa...

Vi får väl se vad det blir av det hela. Ett tunt snölager ligger på marken och temperaturen har faktiskt sjunkit lite. Lite hopp finns om ljusare fototider. Du är envis med promenaderna och det lönar sig, som med rådjuret. Känner jag dig rätt så har du snart tydligare bilder på steglitsarna också.

BeBest sa...

Småfåglar på 50m avstånd blir fortsatt små på bild även i 24x förstoring men vågar de låta mig komma nära ska jag nog försöka få till bättre bilder som tack!

Rådjuret har jag mött fler gånger, senast var det på ungefär samma plats på åkern men då övade jag på nattfotografering inför nyår men de bilderna blev inget att spara. Jag tror jag hade det framför kameran vid något tillfälle i november också fast då fick jag inte till skärpan alls. Det blir så när man inte kan hantera grejorna på rätt sätt.

Boel sa...

Vårkänsla i bilderna! Steglitsar har jag bara sett en enda gång och det var på en grusväg med gulmåra utanför stället där mamma var uppvuxen. Jag hade precis sagt att "det måste vara där!" och pekat. Så åkte vi vidare och plötsligt var de färggranna småfåglarna i vägkanten! Det är nog tjugo år sedan.

BeBest sa...

Alldeles fel årstid för såna känslor! :-)
Jag har sett steglisorna på avstånd någon gång per sommar. Det har troligen rört sig om häckande par. De har raskt satt sig i säkerhet då jag närmat mig med lillkameran beredd. Nu behöver jag inte längre bli så närgången och det kan nog underlätta för att få bättre foton av dem.

Skicka en kommentar