Gryning

Gryning

måndag 31 mars 2014

En ny bekantskap


Jag tänkte bara i all enkelhet berätta att jag igår gjorde en ny bekantskap men innan dess ska städa undan lite överblivet material som blivit kvar sedan i lördags. Det är en del trädgårdsväxter i blått.


Jag hittade även en gammal träbit.

Så var det det där med bekantskapen. Det är en liten fjäril som flyger mycket tidigt på våren. Jag har inte sett den förr vad jag vet. Brun flickfjäril, Archiearis parthenias, heter arten. Dess larv lever på björkblad.

Jag såg även ett ormvråkspar som brukar flyga över Luvsjöängen.

Ja, mer än så hade jag inte att komma med sista måndagen i mars.

6 kommentarer:

baraenbildavmig sa...

Brun blickfjäril har jag inte hört talas om tidigare, men jag har nog en del oidentifierade bruna fjärilar i gömmorna. Träbiten ser ut att vara en tidig påskhare på två ben! Doftviol och primula är tidiga hos er, ser jag.

BeBest sa...

Att du inte hört talas om den fjärilen förstår jag för det är ett skrivfel från min sida. Fjärilen heter brun flickfjäril! Jag ber så mycket om ursäkt och ska genast korrigera stavningen.

Märit i Mariehem sa...

Tittar in och njuter av fina bilder. Doftviolerna är fler än förr hos oss i år. Den här snälla vintern har kanske sin del i det!
Vi såg också två ormvråkar som flög över gården idag, när vi åt vår lunch ute i det ljuvliga vädret.

Märit i Mariehem sa...

Javisst är det påskharen! Det ser jag också nu när jag tittar efter! Ser något stel ut efter vintern, men jag skulle tro att han mjuknat lagom till påsken.

BeBest sa...

De här violerna växer i ett österläge precis utanför en tomt. Tomtägaren brukar putsa av slänten ned mot gatan. Bakom sig har blommorna i slänten en tät skyddande häck. Förutom violerna blommade även bellisen nu. Vintern har en stor del i att blomningen kommit igång så här tidigt. Även om vi nu fått sommartid är vi även idag kvar i vintermånaden mars.

BeBest sa...

Haren såg inte jag heller från början utan jag tog fotot därför att träets struktur intresserade mig.

Skicka en kommentar