Gryning

Gryning

tisdag 25 mars 2014

Mot toppen av berget


Jag berättade igår att jag i söndagskväll närt planer på att gå till Gatstuberget för att där uppe få en vid vy med vacker solnedgång. Förutsättningarna för en skön kväll var goda. Klar himmel, solvärme och praktiskt taget vindstilla, jag begär inte mer av vädret en kväll i mars än så och när det nu råkade bli på det viset, var det bara att passa på och traska bort mot berget på andra sidan Djulö gärde.

Solen stod redan lågt och kastade skuggor ut över asfalten i villaområdet.

Vid Carl Ugglas park hittade jag om inte gott om, så dock rätt många utslagna vitsippor. De här var lättast att komma åt men det fanns flera.

Djulö gärde har mjukt skulpterade åkrar. Då skuggorna och det sneda solljuset får fritt spelrum, framträder även de minsta kurvorna likt dyningar eller draperat tyg.

Jag hade sällskap uppe på berget. Tre unga artister satt där uppe och roade sig med skön stämsång, akrobatik och jonglering. Den här killens skicklighet att få vägkäppen att snurra runt handen blev jag väldigt imponerad av.

Solen var på väg ned.

Tio minuter senare var nedgången på väg att fullbordas.

Min förhoppning var att de varma färgerna skulle stanna kvar en stund efter att solen sjunkit under horisonten men jag fick nöja mig med den grannlåt jag redan fått.

2 kommentarer:

baraenbildavmig sa...

Jag trodde först att du hade fotograferat snö på den översta bilden! Min typ av bild, tänker jag, jag som gillar skuggor, snyggt med sprickan som går på tvärs. Vitsippor, jag som inte ens har sett de blå! jag får lov att åka till torpet! Tänk vad ett tränat fotoöga kan se i naturen: Dyningar och draperat tyg i kullar och dalar! Men det är väl även de moderna kamerorna som har en förmåga att ta fram detaljer som aldrig förr? Vackert blev det! Solnedgången som pricken över i och den nedersta med det långsträckta molnet blir min favorit av dem.

BeBest sa...

Då det gäller fälten häromkring är de inte så tillplattade som dem i Uppland. Jag ser det därför att jag ännu inte vant mig vid detta.

Då ljuset mot kvällningen eller i gryningen sveper snett över marken framträder böljorna mera tydligt än mitt på dagen. Finns det sedan långa skuggor som glider ut över ytorna, så blir landskapets struktur ännu mera intressant och rent av anslående.

Det behövs nog ingen märkvärdig kamerautrustning för att fånga detta. De kameror du använder duger mer än väl. Din kunskap och blick för de subtila motiven också. Min gamla kamera klarade också av det även om min nya gör det bättre.

Skicka en kommentar