Gryning

Gryning

lördag 15 mars 2014

Rundgång


Igår ställde jag en fråga om ett bildredigeringsproblem. Det handlade om flygplanens vita avgasränder på himlen. Vill det sig illa kan man få spegelbilden av dem i vattnet också. 

Vanligtvis går det att trolla bort dessa ränder med hjälp av redigeringsprogrammets kloningsverktyg. Tekniken innebär att man flyttar färg från ett felfritt område och låter den täcka det man vill dölja. Om bakgrunden är i stort sett enfärgad, i det här fallet himlen, går det lätt att måla över strecken. Om det däremot handlar om en solnedgång eller gryning så finns där mer eller mindre kontinuerliga färgskiftningar och det är inte säkert att nyanserna på en sidan strecket stämmer med dem på den andra sidan. Då åstadkommer kloningstekniken visserligen att avgasstrecken byter kulör men den skapar samtidigt nya problem och i princip är inget vunnet på en dylik manöver. Man behöver alltså ta till andra metoder och dem känner jag inte till än.

Igår gick jag åter till åsen vid Sjöholm. Dagen innan hade jag hört staren men inte sett den. Nu satt fågeln väl synlig och visslade och knarrade samtidigt som den vibrerade med vingarna. 

Det jag hoppades på var att himlen inte skulle ha ritats sönder av luftfarten och jag hade tur. Flyget hade inte haft någon trafik genom det känsliga området, i varje fall fanns inga onödigt störande spår. Gick nu allt väl skulle jag slippa skaffa mig ett dyrt bildredigeringsprogram och istället även i fortsättningen kunna klara mig med det jag har.

Jag på plats i soluppgången och bestämde mig för att använda stativet. Innan solen hann klättra över horisonten tog jag den här bilden. Den har redigerats med hjälp av kloningstekniken. En lyftkran stack upp över skogen strax intill stället solen skulle komma upp vid. Det skulle störa helhetsintrycket så kranen togs bort. Ute i vattnet fanns en rad skjutlavar uppställda för jägarna. Dessa skönhetsfläckar ville jag inte ha kvar heller. Resultatet blev så här.

Jag stod kvar en stund medan solen steg. Ute på udden till höger finns ett litet lusthus. Med lite tur skulle solen komma att lysa in i det. Riktigt så blev det dock inte.

Redan i torsdags hade tänkt gå runt Näsnaren. Dessvärre fick jag vända. Jag hade inte stövlarna på och de behövdes för spången över kärret är inte komplett. Man har lämnat luckor för att tillåta passage av skogsmaskiner eller terrängfordon. Kärret var översvämmat och vanliga vandringsskor har för låga skaft. Igår hade jag stövlarna och nu kunde inget stoppa mig.

Vad tror ni om att göra ett pussel av detta motiv?

Leden längs den östra sidan av Näsnaren bjöd inte på några större sensationer men Näsnaren hade en liten överraskning att visa upp. Jag hade stannat på en plats där man kunde se ut över sjön. Två knölsvanar höll till där strax utanför och och jag passade på att ta ett foto av en av dem.

Det var då jag såg dem, salskrakarna. De befann sig inte så långt bort men mellan mig och dem fanns en sälgbuske. Jag såg dem genom grenverket men det gick inte att ta bilder av dem från min position och den var dessvärre den enda vassfria öppningen ut mot sjön. Varje gång de var på vippen att bli synliga vid sidan om buskaget, dök de. Ytterst retfullt! En meter ut på öppet vatten, så jag fått fritt skottfält och fotot hade varit taget! Hur länge salskrakarna stannar i sjön vet man inte. De häckar sparsamt i övre Norrland och ut på Kolahalvön, så det lär inte dröja innan de flyger vidare mot Nordkalotten.

Vid Gersnäs finns många beteshagar med pampiga ekar i. En del träd stod och speglade sig i de översvämmade låglänta delarna..

Det tog sin tid att traska runt sjön men om jag får bestämma var det inte för sista gången jag gick där. Jag såg en del saker, vilka kan bli värda att följa upp relativt snart.

8 kommentarer:

baraenbildavmig sa...

Fotot av staren blev som en tavla, så grafiskt ren och vacker Grattis!. Bilden med lusthuset där solen får marken att skimra gillar jag mycket. På bilden ovan hade jag nog inte störts av lyftkranen. Hur skjutlavarna var placerade bestämmer om jag hade tagit bilden eller inte, jag skulle inte gett mig på att avlägsna dem. Ofta ger såna detaljer i mina ögon det där lilla extra till bilden. Ett pussel av bilden med stammar och speglingar skulle nog kunna ge en del huvudbry! Bilden med de rundade stammarna är häftig och den känner jag igen från tidigare. Synd på salskrakarna, men du hinner kanske dig igen innan de ger sig iväg? Knölsvanen har jag inte sett på länge, du fick en fin bild av den ena. I förrgår var första gången på väldigt länge när jag orkade vara ute en längre stund med kameran. Det kändes befriande. Dina långa promenader har jag en bit kvar till.

BeBest sa...

Tack Du! :-)

Staren satt så att jag kunde få enbart himlen som bakgrund men eftersom solen ännu inte kommit upp blev bilden mörk och därtill stod så till att solen skulle komma upp på motsatta sidan om staren.
Jag brukar försöka ta fotona så att jag kan lämna störande objekt utanför bilden men nu ville ja en översiktsvy över hela landskapet och det kom att inkludera allt. Så blev det naturligtvis även i torsdags med skillnad att himlen var något klarare i fredags. Jag skulle kunna skicka över en bild från i torsdags så kan du bättre se ifall det som störde mig är något att hänga upp sig på.
Salskrakarna ska jag titta efter igen. Jag behöver gå ner mig så att ta en vända på ett par mil gör gott för kroppen.

baraenbildavmig sa...

Visst kan du mejla en bild till mig!

BeBest sa...

Då kommer det en sjö på eposten! :-)

Ia sa...

Tack för svaret jag fick sist. Din dotter är en riktig hejare på bakverk som sagt. Det här med att redigera foto är inte min starka sida precis. Jag tycker det är roligt att fota men är en glad amatör om man säger så. Det finns ett program som heter zoner photo studio med en gratisversion.

Väldans massa rostigt du har hittat, inga smågrejor heller precis. Jag har starar här där jag bor också. Det är roliga fåglar som härmar massor med läten.

Jag går inte heller i så många knop, trivs rätt bra med det. :) Har gjort en blogg som jag precis börjat med så jag lämnar en länk här och vill gärna länka till dig från min blogg. Det är så härligt att se årstidsväxlingarna och dina natur foton. Katrineholm är en så fin stad. Åker du dit något så glöm inte kameran.

Ha det gott så länge.

Anonym sa...

Vet inte varför jag inte fick länken att fungera. provar igen..Lägger in den här bara så länge..

http://collectionsintime.papper.fi/

BeBest sa...

Tack Ia! :-)

Jag bor i Katrineholm sedan några år men håller mig helst utanför bebyggelsen. Gator, affärer och människor är inte riktigt det jag söker även om det händer att sånt kommer med på bild också.

Jag är intresserad av naturen och går där och filosoferar som jag vill. Jag är en enstöring och trivs med att söka mig nya vyer och se vad där finns och vad som kan tänkas bli vackert beroende på årstid, väder och tid på dygnet. Tror jag mig om att ha hittat ett ställe med sådan potential går jag dit när det passar. Det kan bli många kilometer för att inte tala om mil men det gör gott för kroppen åtminstone sett på sikt.

Kameran har jag alltid med mig. Somliga går ut med hunden, jag går ut med kameran. Den blir så grinig om den inte får komma ut och lufta sig lite.
:-)

BeBest sa...

Jag tror inte det går att få länkar att fungera i svaren men däremot i inläggen. I Wordpress går det men inte i Blogger. Det är antagligen ett sätt att skydda mot spam.

Skicka en kommentar