Gryning

Gryning

tisdag 4 mars 2014

Vårtecken


Vädergissarna hävdade att det understundom skulle uppstå ett ljusfenomen som de kallade solsken. Tänka sig, de fick rätt! I hela fem minuter varade det! Jag blev så chockad av detta att jag gav mig ut i det landskap som några timmar innan hade varit vitt av nattens snö men nu låg där blött, brunt, beige och grått sedan nederbörden smält bort och övergått till ett råkallt dis. 

Jag gick mot Krämbol. Längs vägen såg jag en hel del snödroppar.

Vid Krämbol gick två grågäss på en åker. Redan i februari började det dyka upp gäss och man hörde deras kackel på långt håll. Jag antar att de har inte varit så långt borta i år, utan övervintrat nära Sverige eller i de sydligaste delarna.

Jag stod en stund på en brygga vid sjön Viren och tittade på hur alarna speglade sig i vattnet.

Jag fortsatte vidare genom skogen mot Hovmanstorp. Där ute på åkern gick tre dovhjortar. Även här hittade jag vattenspeglar.

Nästa anhalt var Backa gård. Där fanns också hjortar. 5 stycken såg jag. Jag fick även ett infall att försöka använda kamerans makromöjligheter på ett par fröställningar, vilka stod intill vägkanten. Jag hade då ingen aning om vad kunde vara för växt som fanns där men efter att ha kopplat in logikkontoret och låtit hjärncellen få bearbeta den information bilderna gav, stod det klart att det var knölklockans fröställningar som hade detta taggiga utseende.

Jag prövade också att få närbilder av kardborrar. Den växten är nog trots allt vackrast när den blommar.

Från Backa gård fortsatte jag runt Duveholmssjön. Vid Duveholm betade en större flock hjortar oberörda av att en havsörn flög över dem. Jag fick det till sammanlagt 15 stycken hindar och kalvar. Jag såg ytterligare en grupp på 5 djur innan jag var framme vid Djulö kvarn. Strömstaren såg jag inte till men knipan simmade på samma ställe vid Backa hage. De kanske planerar att häcka där. 

I fredags då jag gick förbi Carl Ugglas park var ett gäng skogsarbetare i färd med att röja undan sly längs gångvägarna och strandkanten. Just nu ser det lite risigt ut men resultatet innebär att det för min del kan bli lättare att hitta nya fotovinklar ut över vattnet. Det visar sig nog till sommaren för visst tror vi väl att det blir en sån även i år?

2 kommentarer:

baraenbildavmig sa...

Vet du vad? Jag tycker att snödroppar är svåra att fota! En hel tuva med snödroppar, ja, men enstaka, jättesvårt att få dem snygga, men du har lyckats väldigt bra med vattendroppar och allt. Den lilla runda vattenspeglingen är mysig, precis som en rund spegel. Jag måste ha missat knölklockans fröställningar helt, så vackra! Kardborrens ser lite tufsiga ut men nog har de sin charm.

BeBest sa...

De här stod inne i en villaträdgård men inte så långt från staketet. Helst hade jag velat krypa intill blommorna och ta riktiga närbilder men nu fick kameran sträcka ut objektivet lite längre än vanligt och försöka göra 3 meters avstånd till närbild av snödropparna. Det gick nog rätt bra trots allt. Sen var det det där med att åstadkomma skärpa och få fram lystern i de bleka blombladen och klara dropparna ...

Kardborrarna har nog haft en hel del hungriga fåglar på besök och de har väl gjort vad de kunnat för att länsa fröställningarna på allt ätbart. När flockarna av siskor och mesar slår till då är det ungefär som vid smörgåsbordet på Finlandsfärjorna. Alla ska ha och av allt och helst på en gång och nu med det samma! :-D

Skicka en kommentar