Gryning

Gryning

lördag 12 april 2014

Av misstagen lär man sig


Igår gick jag utan något mera bestämt mål än att affären skulle passeras på återvägen. I skogen vid rådjursberget finns många små vattenpölar just nu. De brukar torka upp till sommaren men innan dess hinner det kläckas mängder av stickmyggor där. I år kommer småfåglarna att få mycket att äta, det såg jag. Mygglarver är också ett utmärkt foder till akvariefiskar. Det går att frysa in larverna och mata fiskarna med litet i taget. Mygglarver brukar stimulera fiskarnas leklust. 

Det blev gott om foton tagna på bara ett par timmar. Kameran har många möjligheter som ska undersökas. Jag vill naturligtvis pröva vad de passar till. Igår koncentrerade jag mig på att fota fåglar till lands och till sjöss samt vyer och växter.


Kajorna var i rörelse men hade inte lika bråttom som kniporna. Med hjälp av sekvensexponeringar och kamerans autofocus gick det rätt bra att fånga in dem trots att de var på flykt undan mig. 

Jag gjorde naturligtvis en del misstag också. Ungefär 400 stycken kan jag säga. Det var alla sneda, ofokusedade, felexponerade och allmänt galna försök som på grund av min entusiastiska användning av sekvensexponeringarnas resulterade i dessa kasserade bilder. Nu börjar jag dock ana när, var och hur den här möjligheten bäst kan komma till sin rätt, åtminstone om inget annat kan antas göra det bättre.

2 kommentarer:

baraenbildavmig sa...

Mycket lyckad bild på kajorna - det är vackra fåglar! Du verkar vara väldigt metodisk i utforskandet av kamerans möjligheter!

BeBest sa...

Tack Du! :-)

Jag prövar en sak i taget och gör det i många olika situationer, ljusförhållanden och motiv. Samtidigt tar jag en del foton med de alternativ jag gjort mig bekant med förr. Då kan jag jämföra och se vilken variant som lyckades bäst. Försök och misstag helt enkelt, Vissa alternativ erbjuder många möjligheter, andra färre men är desto starkare i just de avseendena. Hdr är bra till vyer eller andra stillastående motiv medan serietagna foton är suveränt att ha till hands om man till exempel vill fånga något i rörelse. Jag har prövat det flera gånger på fåglar i luften på marken eller i vatten. Till och med en sjungande fågels näbbrörelser kan man få fram med lite tur.

Skicka en kommentar